Vad händer om man har brist på salt i kroppen?

Innehållsförteckning

Vad händer om man har brist på salt i kroppen?

Vad händer om man har brist på salt i kroppen?

Symptom. Symptom på kronisk hyponatremi är bland annat saltsug, huvudvärk, trötthet, förvirring, ödem, viktuppgång och muskelkramper. Akut hyponatremi kan leda till koma, förvirring och kramper.

Vad är ett förhöjt natriumvärde?

  • Ett förhöjt natriumvärde, också känt som hypernatremi, beror vanligtvis på vätskebrist där koncentrationen av natrium ökar som följd av en minskad mängd vätska i kroppen. Förhöjda nivåer kan även ses vid behandling med vissa läkemedel. Läs gärna i bipacksedeln på dina läkemedel om ditt natriumvärde ligger förhöjt.

Vad är natrium i blodet?

  • Natrium är ett mineralämne som har en viktig roll för balansen mellan salt och vätska i kroppen. Nivån av natrium i blodet regleras genom ett samarbete av flera olika organ i kroppen: hjärna, hjärta, njurar och binjurar. Vanligt bordsalt, koksalt, innehåller natriumklorid och du får ofta i dig tillräckligt mycket natrium genom det saltet.

Vad kan bero på ett lågt natriumvärde?

  • Ett lågt natriumvärde, också kallat hyponatremi, kan bero på ett flertal faktorer. Den vanligaste orsaken är ökat vätskeintag som ger en ökad utspädning av natrium i kroppen och ökad förlust av natrium genom diarré, kräkning eller överdriven svettning.

Vad är rekommenderade dagsbehovet av natrium?

  • Natrium förekommer även i mindre mängder i rött kött och fågel. Vad är det rekommenderade dagsbehovet av natrium? Enligt NNR2012 (Nordiska Näringsrekommendationer) rekommenderas max 2-2,4 gram natrium per dag då det (enligt NNR) finns starka vetenskapliga belägg för att salt (som är den främsta källan till natrium) orsakar högt blodtryck.

Relaterade inlägg: