Hur kollar man glykolen i bilen?

Innehållsförteckning

Hur kollar man glykolen i bilen?

Hur kollar man glykolen i bilen?

Kylarvätskan har en egen behållare och där finns ett min-streck som visar lägsta tillåtna nivå av kylarvätska. Du kan se på färgen av kylarvätskan vilken glykol som just din bil använder då den antingen är blå eller rosa.

Hur mycket glykol ska man ha i bilen?

Volvoverkstaden rekommenderar 50/50-blandning för att klara temperaturer ner till 30 minusgrader. Volvons kylsystem innehåller cirka nio liter vilket betyder att du bör köpa fem liter glykol och blanda lika mycket vatten. Glöm inte att varmköra motorn efter påfyllning så termostaten i motorn öppnar.

Varför har man glykol i bilen?

Kylarvätskans främsta uppgift är att kyla motorn så att den inte överhettas. Kylarvätska består av lika delar glykol och vatten och glykolens uppgift är att höja kokpunkten och sänka fryspunkten för att förhindra att kylarvätskan fryser när motorn är kall.

Var fyller man på glykol i bilen?

Fyll på glykol i expansionskärlet när nivån ligger nära min-strecket. Expansionskärlets läge hittar du i bilens instruktionsbok. När du fyllerglykol ska du aldrig slå på koncentrerad glykol utan alltid en blandning med glykol och vatten.

Var har man glykol i bilen?

Glykol eller kylarvätska förekommer i alla vätskekylda motorer, både bensinmotorer och dieselmotorer. Glykolen är inte bara till för att vattnet inte ska frysa utan även ett skydd för att motorn inte ska överhettas.

Relaterade inlägg: