Vad händer om man har för lite blod i kroppen?

Innehållsförteckning

Vad händer om man har för lite blod i kroppen?

Vad händer om man har för lite blod i kroppen?

Blodbrist innebär att du har för lite röda blodkroppar i blodet. De röda blodkropparna behövs för att kroppens olika organ ska få tillräckligt med syre. Blodbrist kan göra att du blir trött, yr och får huvudvärk.

Vad beror låga järndepåer på?

Ferritin är normalt en markör för kroppens järndepåer och ett lågt ferritin bevisar att järnbrist föreligger. Ett normalt ferritin utesluter dock ej järnbrist, då ferritin ökar vid inflammation, infektion och dyl. Sekundär anemi kan bero på inflammation, malignitet, njursvikt mm.

Kan du få biverkningar av järntabletter?

  • Det är vanligt att få vissa biverkningar av järntabletter. Det kan till exempel vara illamående, förstoppning eller diarré. För att undvika biverkningarna kan du, till en början, ta tabletterna efter en måltid. Om det går bra bör du pröva att ta dem på fastande mage, eftersom mer järn då tas upp i kroppen.

Varför är för lite järn vanligare hos äldre?

  • Blodbrist på grund av för lite järn är vanligare hos äldre. Det beror dels på att upptaget av järn blir sämre med åldern, dels på grund av att vissa sjukdomar som orsakar blodförlust blir vanligare ju äldre man blir. Det gäller framför allt cancer i tarmen. Olika orsaker till blodbrist på grund av för lite järn.

Kan det bero på för lite järn i din kost?

  • Då kan det bero på att din förmåga att ta upp järn från maten är nedsatt eller att din kost inte innehåller tillräckligt mycket järn. Hos personer som inte har mens är den vanligaste anledningen till blodbrist på grund av för lite järn en inflammation, ett sår eller en tumör i magen eller tarmen.

Relaterade inlägg: