Hur mycket röda blodkroppar ska man ha?

Innehållsförteckning

Hur mycket röda blodkroppar ska man ha?

Hur mycket röda blodkroppar ska man ha?

När man talar om blodvärdet menar man detsamma som nivån av hemoglobin (Hb) i blodet. Det mäts ofta i gram per liter och för män ligger normalvärdet på cirka 130-170 g/l.

Vad är de röda blodkropparna för?

  • De röda blodkropparna har som uppgift att transporterar syre och koldioxid. De är väldigt små om man jämför med de vita blodkropparna men betydligt större än blodplättarna. De är små för att de lätt ska ta sig fram in i de minsta blodkärlen. För lite röda blodkroppar – blodbrist

Vad gör brist på röda blodkroppar?

  • Brist på röda blodkroppar ger blodbrist och trötthet medan brist på mogna vita blodkroppar kan resultera i långdragna halsinfektioner eller andra infektioner. För få blodplättar (trombocyter) gör däremot att patienten blöder lättare.

Har du röda blodkroppar i urinen?

  • Om du har röda blodkroppar i urinen så är din urin något brunfärgad eller rosafärgat. Då kan du få lämna ett urintest för att kontrollera detta. Den vanligaste orsaken till röda blodkroppar i urinen är urinvägsinfektion. Men ibland behöver blod i urinen inte betyda någonting.

Vad är förstorade blodkroppar?

  • Förstorade blodkroppar tyder ofta på blodbrist på grund av B12-brist. Om du inte får tillräckligt med vitamin B12 så fastnar blodkropparna i utvecklingen. Omogna blodkroppar är lite större än färdigutvecklade blodkroppar.

Relaterade inlägg: