Vad händer om man inte gallrar?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte gallrar?

Vad händer om man inte gallrar?

Det ökar risken för snö- och stormskador. Äldre skog ska du normalt inte gallra alls. Det finns flera sätt att avgöra när det är dags att gallra: De flesta skogsbruksplaner anger vilka bestånd du bör gallra de närmsta åren och när.

Vilken faktor betyder mest för Höjdtillväxten efter gallring?

Efter gallring ökar vindens påverkan på träden. De reagerar genom att växa mer i nedre delen av stammen, men höjdtillväxten blir i stort sett oförändrad. Träden blir alltså mer konformade av gallringen, åtminstone i början. Efterhand sluter sig beståndet igen och trädens form förbättras.

Vad kostar gallring av skog?

I genomsnitt kostade gallring 210 kr per m3f ub. Det är den högsta nivån under åren 20, då Skogsstyrelsen och Skogforsk har gjort statistik på avverknings- kostnaderna. I statistiken finns även uppgifter om kostnad för försvårad föryngringsavverkning i ska- dad skog.

Vad är den största fördelen med att använda övre höjden för att avgöra när det är dags att gallra?

När beståndet har en viss höjd och täthet (som mäts som grundyta) är det dags att gallra. I välröjda bestånd rekommenderas första gallring när beståndets övre höjd är 12-14 meter. En senare gallring utförs vid 16-20 meters höjd. När träden når över cirka 20 meter är stormfällningsrisken stor efter gallring.

Vad är ett exempel på en nackdel med sen röjning?

Nackdelarna med sen röjning är dock flera. Beståndet har börjat skikta sig och det blir svårare att hitta och välja bra huvudstammar. Träden är också gängligare och mer utsatta för snö- och stormskador. Röjningen är dyrare att utföra.

Relaterade inlägg: