Hur vet jag om att jag har järnbrist?

Innehållsförteckning

Hur vet jag om att jag har järnbrist?

Hur vet jag om att jag har järnbrist?

Du känner dig trött och orkeslös. Du har svårt att koncentrera dig. Du känner dig yr. Du blir andfådd lättare än förut.

Vad händer om man har järnbrist gravid?

Järnbrist och järnbristanemi under graviditet ökar risken för allvarliga graviditetskomplikationer, postpartumdepression inkluderad. Även den neuropsykiatriska utvecklingen hos barnet kan påverkas. Peroralt järn är förstahandsalternativ då järnbrist och järnbristanemi ska behandlas.

Är det vanligt med järnbrist?

Järnbrist är vanligt, i riskzonen för att drabbas finns kvinnor, gravida, nyförlösta, vegetarianer och veganer, äldre, blodgivare, idrottare, barn och ungdomar.

Varför lågt blodvärde gravid?

I praktiken sjunker alla gravida kvinnors Hb. Det beror i huvudsak på att blodet tunnas ut, det vill säga att mängden blodplasma, blodets vätska utan blodkroppar, ökar 40 procent mer än mängden röda blodkroppar. Också järnbehovet ökar under graviditeten. Å andra sidan förbättras upptagningen av järn från maten.

Vad är symtom vid järnbrist?

  • Symtom vid järnbrist 1 Trötthet 2 Brist på energi 3 Andfåddhet 4 Huvudvärk 5 Yrsel och öronsusningar 6 Blek hy 7 Håravfall

Varför är Kvinnor extra utsatta för järnbrist?

  • Den huvudsakliga orsaken till järnbrist beror oftast därför i första hand på att du har en större järnförlust. Som vi varit inne på är kvinnor särskilt i riskzonen för järnbrist. Menstruation och blodförluster i samband med förlossning är två vanliga anledningar till varför kvinnor är extra utsatta.

Kan det bero på för lite järn i din kost?

  • Då kan det bero på att din förmåga att ta upp järn från maten är nedsatt eller att din kost inte innehåller tillräckligt mycket järn. Hos personer som inte har mens är den vanligaste anledningen till blodbrist på grund av för lite järn en inflammation, ett sår eller en tumör i magen eller tarmen.

Varför är för lite järn vanligare hos äldre?

  • Blodbrist på grund av för lite järn är vanligare hos äldre. Det beror dels på att upptaget av järn blir sämre med åldern, dels på grund av att vissa sjukdomar som orsakar blodförlust blir vanligare ju äldre man blir. Det gäller framför allt cancer i tarmen. Olika orsaker till blodbrist på grund av för lite järn.

Relaterade inlägg: