Är det lagligt att ha en soft air gun?

Innehållsförteckning

Är det lagligt att ha en soft air gun?

Är det lagligt att ha en soft air gun?

Luft-, airsoft- och paintballvapen är som huvudregel tillståndspliktiga. Dessa typer av vapen, vilka oftast drivs med kolsyra, luft eller fjäder och skjuter iväg kula, pil eller färgampull kan i vissa fall anses effektbegränsande enligt vapenlagen.

Hur många joule får ett luftgevär ha?

Licensfritt eller inte Vapenlagstiftningen säger att ett luftvapen är licensfritt om det ger en anslagsenergi som understiger tio Joule fyra meter från mynningen. Formeln för att räkna ut anslagsenergi i Joule säger kulvikten (i kilo) multiplicerat med utgångshastigheten (meter per sekund) i kvadrat delat med två.

Var får man skjuta med luftgevär?

De generella reglerna säger att man enbart får skjuta inom inhägnat området. Ett inhägnat område kan vara egen tomt eller annan fastighet där man har tillåtelse att skjuta. Eftersom du är under 18 år måste du även ha en myndig person närvarande.

Vilken kaliber på luftgevär?

Ammunitionen som används till luftgevär är oftast stålrundkulor, runda hagel i kaliber 4,4 mm, eller så kallade diabolokulor i olika utföranden. Man beräknar kulornas vikt i grain. En 4,5 mm-kula väger ungefär 7–10 grain (0,5 gram), en 5,5 mm-kula väger ungefär det dubbla.

Får man ha soft air gun i bilen?

Kort sammanfattat är det alltså lagligt att bära en soft air gun offentligt, förutsatt att innehavet är befogat och vapnet är oladdat, isärplockat och nedpackat (om det lämpligen kan ske). Huruvida innehavet är befogat ska avgöras efter en helhetsbedömning av omständigheterna.

Är Kolsyrepistol lagligt?

Att inneha kolsyrepistol eller soft air gun kräver ingen licens. Däremot är de förbjudna för personer under 18 år. Det är också olagligt att bära dem på allmän plats och betraktas som brott mot vapenlagen.

Hur många joule har ett gevär?

Utgångsenergi
VapenKaliberUtgångsenergi
Luger P089 × 19 mm P640 joule
Ak 47,62 × 51 mm3 kilojoule
Browning M212,7 × 99 mm18,2 kilojoule
Bofors 40mm mm R461 kilojoule

Vilken typ av luftgevär är bäst?

Crossman Challenger är det luftgevär som vi tycker är det bästa pcp luftgeväret. Ett riktigt tävlings gevär som är licensfritt. Med detta gevär som har ett väldigt framgångsrikt lågtyckssystem som möjliggör extra många skott innan man behöver fylla på lufttuben igen.

Var får man skjuta med kolsyrepistol?

En kolsyrepistol är ett så kallat effektbegränsat skjutvapen. Det innebär att den förvisso inte är licenspliktig, men att den i övrigt omfattas av vapenlagens bestämmelser rörade skjutvapen. I 5 kap. 6 § vapenlagen finns en bestämmelse som begränsar möjligheterna att bära skjutvapen offentligt.

Var får man skjuta Airsoft?

Paragrafen föreskriver att skjutvapen enbart får medföras på allmän plats om vapnet enligt särskilda föreskrifter ingår i utrustning för viss tjänst eller visst uppdrag eller om det annars med hänsyn till vapnets art, syftet med innehavet och övriga omständigheter är att anse som befogat.

Relaterade inlägg: