Vad gör man om man har radon i huset?

Innehållsförteckning

Vad gör man om man har radon i huset?

Vad gör man om man har radon i huset?

En god ventilation av källaren med frisk luft är generellt sett bra när man vill stoppa radonet från att gå vidare i huset. Kan man öka luftväxlingen utan att öka undertrycket löser man oftast stora delar av problemet.

Hur vet man om man har radon i huset?

Radon går enbart att upptäcka genom mätning En vanlig mätperiod ska vara minst 2-3 månader. ... En mätning bör även göras om du vet eller misstänker att bostaden är byggd med blåbetong eller på mark med hög radonhalt i jorden. Detta är två orsaker till höga radonhalter i hus.

Hur reagerar man på radon?

Den är en s.k. ädelgas, vilket betyder att den i rumstemperatur förekommer i gasform och att ämnet radon inte så lätt reagerar med andra ämnen. ... Däremot är gasen radon radioaktiv och sönderfaller av sig själv. När radonet sönderfaller avges joniserande strålning som innehåller farliga alfapartiklar.

Är det vanligt med radon i hus?

Det finns två olika typer av radon som är vanligt förekommande i bostäder. ... vanlig källa till radon är ett byggmaterial som kallas blåbetong och är ett slags lättbetong. Hus som är byggda mellan ca 19 kan ha blå lättbetong i väggar, bjälklag eller andra delar av byggnadskonstruktionen.

Hur kommer radon in i huset?

Radon finns överallt – i marken, luften och vattnet. Radon i bostäder kan komma från tre olika källor: marken under och runt om huset.

Kan man vädra ut radon?

Det räcker inte med att vädra Det är mycket effektivt att ordna korsdrag i ett radonhus. Radonhalten vädras nämligen snabbt ut.

På vilket sätt är radon farligt?

Långvarig exponering för höga radonhalter ökar risken för att drabbas av lungcancer. Radon är den näst största orsaken till lungcancer efter rökning. Om du röker eller tidigare har rökt är riskerna med radon större än för den som inte rökt.

Relaterade inlägg: