Hur ser trombocyter ut?

Innehållsförteckning

Hur ser trombocyter ut?

Hur ser trombocyter ut?

Trombocyter, eller mer vardagligt blodplättar, är cellfragment i ryggradsdjurs blod. Tillsammans med röda och vita blodkroppar utgör trombocyter de tre blodkropparna bland ryggradsdjuren. I blodet är endast en liten andel av dessa trombocyter.

Har du högt värde av trombocyter?

  • Högt värde av trombocyter är ofta inget farligt utan kan vara helt normalt. Men om värdet överstiger 800 kan det innebära att du lider av en blodsjukdom.

Vad är trombocyter i blodet?

  • Blodprov & blodanalys – Trombocyter (TPK) Trombocyter är en liten beståndsdel av blodet som även går under namnet blodplättar. Trombocyter hjälper till vid koagulering av blodet. När du skär dig så djupt att det börjar blöda är det trombocyterna som ser till att blodet koagulerar vid såret och bildar en sårskorpa.

Hur lång är längden på trombocyter i benmärgen?

  • Trombocyter har en kort livslängd på runt nio dagar och det bildas hela tiden nya blodplättar i benmärgen. Klicka här för att läsa mer om Mediseras blodstatus och b-cellertest via blodprov där test av trombocyter inkl. analys och läkarkommentar ingår. Test av trombocyter ingår även i Mediseras stora hälsokontroll. Klicka här för mer information.

Varför inte producerar kroppen tillräckligt med trombocyter?

  • Det finns många anledningar till att kroppen inte producerar tillräckligt med trombocyter. Det kan exempelvis handla om brist av B12 och folsyra, leukemi, blodbrist eller att du tar något läkemedel som påverkar benmärgens förmåga att skapa nytt blod. Ett lågt värde av trombocyter är ingen sjukdom i sig utan något som händer på grund av en ...

Relaterade inlägg: