Kan man få löss i könshåret?

Innehållsförteckning

Kan man få löss i könshåret?

Kan man få löss i könshåret?

Du kan behöva ett förstoringsglas för att se lössen och deras ägg. Flatlusen är en till två millimeter lång. Den livnär sig på blod och trivs bäst i könshåret men kan även finnas i håret under armarna, på överkroppen, låren, i ögonfransar, ögonbryn och skägg. Flatlusen förökar sig genom att lägga ägg vid hårrötterna.

Hur överförs flatlöss?

Det vanligaste är att flatlöss överförs vid sex. Men du kan också få det om du har nära kontakt på annat sätt med någon som har flatlöss, till exempel om ni sover i samma säng eller använder samma handduk. Flatlöss kan överleva ungefär ett dygn utanför kroppen.

Vilken är den farligaste könssjukdomen?

Vissa könssjukdomar som hiv och syfilis, smittar också genom blod. Risken att få en könssjukdom är störst om man har slidsamlag eller analsamlag och flera könssjukdomar överförs också genom munsex.

Varför kliar mitt könshår?

Klåda kan orsakas av att huden är torr, för att du tvättat dig för ofta eller med tvål eller duschkräm. Om huden är torr kan du smörja med till exempel en oparfymerad hudkräm eller barnolja. Utslag och klåda kan vara symtom på flatlöss eller skabb. Flatlöss är knappt två millimeter stora och ser ut som små krabbor.

Hur får man löss från början?

Orsak till huvudlöss Huvudlöss sprids genom direktkontakt huvud mot huvud, lössen kan inte hoppa eller flyga. Det är störst risk att få huvudlöss under sommaren, när lössen är som mest aktiva. Det är därför vanligt att löss sedan sprids på skolor och förskolor efter sommaren.

Relaterade inlägg: