Vad ska man göra när man har ont i ögat?

Innehållsförteckning

Vad ska man göra när man har ont i ögat?

Vad ska man göra när man har ont i ögat?

Sök genast vård på en akutmottagning eller en akut ögonmottagning om du plötsligt får mycket ont och nedsatt syn på ett öga, eller om du ser färgade ringar runt lampor och ljuskällor. Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Hur kan man lindra ögoninflammation?

Att tvätta och hålla ögonen rena är viktigt för bli av med inflammationen men kan även verka lindrande. När ögonlocken klibbar ihop och/eller kliar kan du blöta ner en bomullstuss med ljummet vatten och badda försiktigt på ögonlocken och vid fransraden. Använd inte samma bomullstuss till båda ögonen.

När det svider i ögonen?

Torra ögon kan uppstå för att du inte har tillräckligt med tårvätska eller fett. De vanligaste symtomen för torra ögon är att dina ögon svider, skaver eller känns grusiga. Du kan lindra milda besvär genom till exempel att blinka ofta, undvika vissa miljöer, eller att använda tårersättningsmedel.

Vad innebär ont i ögonen?

  • Ont i ögonen kan innebära att det sticker, värker, bultar eller svider. Smärta kan orsakas av en konkret skada, till exempel en olycka. Den kan också ta sig i uttryck på en rad andra sätt. Även om symptomen skiljer sig åt finns det ett gemensamt namn för diagnostiseringen och behandlingen av relaterade ögonproblem: Oftalmologi.

Varför är ögonen trötta och svider?

  • Ofta känns ögonen trötta och svider. Ögonen kan vara känsliga för rök, luftdrag och starkt ljus. Torr i munnen, näsan och halsen. Det är vanligt att bli så torr i munnen att det blir svårt att svälja mat utan att dricka samtidigt. Det kan också leda till att maten smakar annorlunda än den brukar.

Vad är irriterade ögon?

  • Irriterade ögon. Sjögrens syndrom. IRRITERADE ÖGON. Sjögrens syndrom. Sjögrens syndrom är en sjukdom som framför allt innebär att du blir mycket torr i ögonen och munnen. Det är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att immunförsvaret angriper den egna vävnaden.

Relaterade inlägg: