Vad är en blodsjukdom?

Innehållsförteckning

Vad är en blodsjukdom?

Vad är en blodsjukdom?

Blödarsjuka är egentligen en grupp sjukdomar. Det gör att du börjar blöda lättare och kan blöda längre än en person som inte har blödarsjuka. Det beror på att blodet saknar ett eller flera ämnen som behövs för att det ska levra sig. Blödarsjuka är oftast en ärftlig sjukdom.

Är det farligt att ha högt HB?

Hb-värdet är sällan högre än 185 g/l för män och 165 g/l för kvinnor. Dessa patienter uppges löpa ökad risk för kardiovaskulär och tromboembolisk sjukdom [27]. Sannolikt beror riskökningen på faktorer relaterade till det metabola syndromet och inte till erytrocytos.

Vad beror förhöjda vita blodkroppar på?

Ett högt antal vita blodkroppar i blodet kan bero på många olika förhållanden eller sjukdomar. Några orsaker kan vara vid infektioner påverkade av bakterier eller vissa virus, kroniska inflammatoriska processer och allergiska reaktioner.

Vilka sjukdomar vet du som kan drabba de vita blodkropparna?

Namnet leukemi kommer av ett grekiskt ord som betyder vitt blod. Namnet förklaras av att blodet hos den sjuke innehåller onormalt många vita blodkroppar. Vid leukemi är det alltså de vita blodkropparna som är drabbade av cancer. Leukemi kan även delas upp i akut och kronisk leukemi.

Vilka uppgifter har blod i kroppen?

  • Blodet har många viktiga uppgifter i kroppen, bland annat följande: Blodet transporterar syre från lungorna till kroppens celler, och koldioxid från cellerna till lungorna. Blodet transporterar näringsämnen och avfall till och från cellerna. Blodet deltar i immunförsvaret.

Hur mycket blod innehåller en vuxen person?

  • Blodet transporterar syre, hormoner, näringsämnen, avfallsprodukter, salter och värme. Blodet består av olika typer av blodkroppar och en vätska som kallas blodplasma. En vuxen persons kropp innehåller ungefär fem liter blod.

Vad är vita blodplättar?

  • Vita blodkroppar deltar i kroppens försvar mot infektioner och läker skador. Blodplättar gör att blodet levrar sig när du har fått en skada. Blodplättar kallas också trombocyter. De olika blodkropparna bildas i den röda benmärgen som hos vuxna finns i bröstbenet, höftbenskammarna, skallbenet, kotorna och rörbenens ändar.

Vilka blodkroppar innehåller hemoglobin?

  • Det finns tre olika sorters blodkroppar: Röda blodkroppar innehåller hemoglobin. Det är ett protein som transporterar syret från lungorna. Hemoglobin innehåller järn. Vita blodkroppar deltar i kroppens försvar mot infektioner och läker skador. Blodplättar gör att blodet levrar sig när du har fått en skada.

Relaterade inlägg: