Kan man transplantera mjälte?

Innehållsförteckning

Kan man transplantera mjälte?

Kan man transplantera mjälte?

På Ersta sjukhus kirurgklinik gör vi så kallad splenektomi - en operation där man avlägsnar mjälten. Operationerna utförs i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset. Mjälten fungerar som ett slags filter för blodet, men vi kan leva utan organet.

Kan man donera en lever?

De organ som kan doneras och transplanteras i Sverige är njure, lever, lunga, hjärta, bukspottkörtel och tunntarm.

Var ligger mjälten i kroppen?

Mjälten är kroppens största lymfatiska organ. Den ligger högt upp i magen på vänster sida. Den skyddas av de nedersta revbenen.

Vad är en förstorad mjälte?

  • En förstorad mjälte, även känt som en splenomegali, uppstår när mjälten, ett organ beläget på vänstra sidan av kroppen strax under bröstkorgen, ökar i storlek av okänd anledning.

Vad orsakar förstorade mjältar?

  • Förstorade mjältar kan orsakas av virus, så som körtelfeber; leukemi och andra typer av blodcancer; och bakteriella infektioner, som syfilis bland andra. Även en frisk mjälte är ett mjukt organ, som löper stor risk att skadas kraftigt om den utsätts för trauma.

Vad är Mjältens uppgifter?

  • Mjältens uppgifter. Det här är mjältens uppgifter: Den deltar i kroppens försvar mot infektioner. Den bryter ned gamla eller skadade röda blodkroppar. Den fungerar som ett förråd för röda blodkroppar. Den bildar blodkroppar under fosterstadiet. Mjältens försvar mot infektioner går till på ungefär samma sätt som i lymfkörtlarna.

Relaterade inlägg: