Vad ska ha CE-märkning?

Innehållsförteckning

Vad ska ha CE-märkning?

Vad ska ha CE-märkning?

Konsumentverket är marknadskontrollmyndighet för två produktslag som ska vara CE:märkta - leksaker och personlig skyddsutrustning.

Hur går en CE-märkning till?

Produkter som uppfyller krav i direktiv om CE-märkning ska CE-märkas. Genom att CE-märka produkten försäkrar tillverkaren att produkten uppfyller de väsentliga hälso-, miljö- och säkerhetskraven i relevanta direktiv. Märkningen fungerar sedan som ett pass som ger fri rörlighet på den inre marknaden.

Vem kontrollerar CE märkning?

Arbetsmiljöverket utför marknadskontroll av produkter genom insatser mot tillverkare, importörer och distributörer, eller vid besök på mässor och utställningar. Vi kontrollerar bland annat att maskiner, personlig skyddsutrustning, enkla tryckkärl och tryckbärande anordningar är CE-märkta och uppfyller säkerhetskraven.

Får man sälja produkter utan CE märkning?

CE-märket betyder att tillverkaren garanterar att varan uppfyller de säkerhetskrav som EU ställer för just den produkten. Utan märkningen får den inte säljas inom EU. ... Exempel på produkter som inte får CE-märkas är möbler, barnvagnar, nappar och andra barnartiklar.

Hur CE märker man en maskin?

En CE-märkning av en maskin visar att maskinen fritt kan säljas på den europeiska marknaden eftersom den uppfyller maskindirektivet och eventuella andra krav som CE-märkningen kräver. Genom märket intygar tillverkaren, eller importören, att maskinen uppfyller EU:s hälso-, miljö- och säkerhetskrav.

Relaterade inlägg: