Får andningsuppehåll?

Innehållsförteckning

Får andningsuppehåll?

Får andningsuppehåll?

Sömnapné innebär att du får korta, upprepade andningsuppehåll när du sover. Oftast beror det på att tungan faller bakåt i svalget och täpper till luftströmmen. Andningsuppehållen stör sömnen och du blir ofta trött på dagarna. Det finns effektiv hjälp att som gör att du kan andas som vanligt när du sover.

Vad är normal syresättning under sömn?

Desaturation (nedgång i syremättnad): normal saturation ligger mellan 94-98%. Om syresättningen sjunker med >3-4 % från patientens eget basvärde är det en desaturation. Om antalet desaturationer är >5/sovtimma registreras det som patologi.

Hur behandlar du sömnapné?

  • Syftet med behandlingen är att ta bort andningsuppehållen så att du kan andas som vanligt med varje andetag när du sover. Då försvinner ofta tröttheten och de andra besvären. CPAP genom en mask Den mest effektiva behandlingen när du har sömnapné är en CPAP-apparat.

Vad är den mest effektiva behandlingen när Sömnapné är?

  • Den mest effektiva behandlingen när du har sömnapné är en CPAP-apparat. Den blåser in en svag luftström i halsen genom en mask när du andas. Luftströmmen gör att andningsvägarna hålls öppna. Det kan ta ett tag att vänja sig vid att använda en CPAP.

Vad är obstruktiv sömnapné?

  • Om luftvägarna blockeras helt uppstår ett tillfälligt andningsuppehåll. En så kallad apné. Andningsuppehållen kan vara från 10 sekunder upp till 1 minut. Obstruktiv sömnapné är den vanligaste formen av sömnapné och innebär att man drabbas av upprepade andningsuppehåll under sömnen.

Relaterade inlägg: