Hur funkar det med Stim pengar?

Innehållsförteckning

Hur funkar det med Stim pengar?

Hur funkar det med Stim pengar?

Stim tar in rapporter om vilken musik som spelats, spelats in eller streamats. ... Pengarna fördelas enligt Stims fördelningsregler och betalas ut till de som skapat musiken och deras musikförlag samt till motsvarande utländska organisationer som förmedlar pengarna vidare till deras medlemmar.

Hur många år får man Stim pengar?

När en Stimansluten musikskapare avlider har arvingarna rätt att den personens Stimersättning 70 år framåt i tiden. För att Stim ska kunna betala ut ersättningen behöver vi veta vilka arvingarna är. Läs mer på vår sida om Stimpengar och arv.

Får artisten Stim pengar?

Du har rätt till ersättning när din musik har framförts på en konsert, spelats i radio och tv, i en restaurang, streamats online eller genom ett antal andra musikområden. ... Var musiken har spelats och hur mycket pengar Stim har tagit betalt för det.

Måste man ha både STIM och SAMI?

Det innebär att du som driver exempelvis en frisörsalong, bar, affär, restaurang eller gym oftast är tvungen att teckna två eller flera licens-avtal med STIM respektive SAMI (dvs. ... STIM är en ekonomisk förening och har som uppgift att tillvarata upphovsmännens ersättningsrätt inom musikområdet.

När behöver man inte betala STIM?

Enligt upphovsrättslagen är du skyldig att betala när du använder skyddad musik offentligt. Om du använder musik som bevakas av Stim utan att betala för användningen begår du ett lagbrott. Genom åren har ett antal fall prövats i domstol.

Relaterade inlägg: