Måste man beskära äppelträd?

Innehållsförteckning

Måste man beskära äppelträd?

Måste man beskära äppelträd?

För att ditt äppelträd ska bli stadigt och vackert och ge god skörd är det viktigt att beskära det på rätt sätt. ... Under det första året börjar trädet rota sig och då behöver du inte beskära det lika mycket, men under trädets andra år är det dags att sätta igång att klippa och forma kronan.

Hur ska man beskära träd?

När man beskär bör snitten läggas precis utanför grenkragen. Grenkragen innehåller vävnad från stammen eller huvudgrenen och bör inte skadas eller tas bort. Om grenkragen har växt ut på en död gren som ska tas bort bör man lägga snittet precis utanför kragen. Skär inte i själva grenkragen.

Hur beskära krikon?

Nafsa på stenfrukterna. Plommon, krikon och körsbär tål inte beskärning bra alls. De har svårare att läka skador och drabbas ofta av något som kallas gummiflöde, när sav från trädet väller ut och blir grogrund för svamp. Ta bara av grenar om du verkligen måste och gör det när det är torrt i luften.

Hur gör man vid beskärning av äppelträd?

  • Vid beskärning av äppelträd ska du alltid använda en vass och väl rengjord sekatör. Om du har sjukdomar som till exempel fruktträdskräfta i trädet så måste sekatören steriliseras mellan varje snitt. Det kan man göra genom att ha en liten burk med rödsprit med sig och doppa sekatören i den mellan varje snitt.

Kan du beskära dina äppelträd?

  • Beskärning håller trädet friskt och fint och belönar dig med god skörd. Foto: Christina Uhlin. Beskär dina äppelträd så kan du hålla dem friska och lagom stora. Och frukten blir mycket bättre om du lär dig beskära träd! Ä ppelträd ska man inte låta växa hur som helst år efter år.

Hur tar man bort gamla äppelträd?

  • Äldre äppelträd behöver bara en lättare beskärning, så kallad underhållsbeskärning. Man klipper då bort sjuka, döda och döende grenar. Längst ut i kronan fortsätter man som tidigare och tar bort sådana grenar som växer i fel riktning, alltså inåt i kronan eller in i någon annan gren.

Hur klipper man äppelträd?

  • Hur klipper man? Vid beskärning av äppelträd ska du alltid använda en vass och väl rengjord sekatör. Om du har sjukdomar som till exempel fruktträdskräfta i trädet så måste sekatören steriliseras mellan varje snitt. Det kan man göra genom att ha en liten burk med rödsprit med sig och doppa sekatören i den mellan varje snitt.

Relaterade inlägg: