Är spolmask farligt?

Innehållsförteckning

Är spolmask farligt?

Är spolmask farligt?

Du kan få lunginflammation om du får i dig ägg från sådan spolmask, eftersom äggen utvecklas till larver som tar sig till lungorna. Larverna kan däremot inte utvecklas till vuxna maskar i tarmen hos människor.

Varför får man mask i magen?

Hur smittar springmask? Maskarna sprids genom att man får i sig springmaskens ägg genom munnen. Äggen utvecklas till larver i magsäcken och därefter till vuxna maskar i mag-tarmkanalen. De vuxna maskarna tar sig till ändtarmen där de lägger nya ägg alldeles utanför ändtarmsöppningen.

Kan spolmask smitta?

Via luftstrupen, struphuvudet och sedan matstrupen kommer de så småningom åter tillbaka till tarmen, där de nu kan utvecklas till fullvuxna maskar. Äggen utsöndras med avföringen. Spolmask smittar inte direkt från person till person.

Hur länge smittar mask i magen?

Masken lever i tarmen och den vuxna honan lägger sina ägg strax utanför ändtarmsmynningen. Äggen sprids i miljön till exempel på sängkläder, i textilier och i damm och förblir smittsamma i flera veckor. De dör dock i direkt solljus. Man infekteras genom att svälja ner äggen.

Var får man springmask ifrån?

Varifrån kommer springmask? Springmask sprider sig genom att deras ägg hamnar i munnen, varpå de utvecklas i tjocktarmen och lägger nya ägg utanför ändtarmsöppningen under natten. Infektionen kliar mycket och därför är det lätt att äggen hamnar på händerna eller under naglarna.

Relaterade inlägg: