Vad händer om man inte är folkbokförd?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte är folkbokförd?

Vad händer om man inte är folkbokförd?

Skatteverket är skyldigt att anmäla ett misstänkt folkbokföringsbrott. Andra myndigheter och privatpersoner kan också göra en brottsanmälan till polis. Den som blir dömd för folkbokföringsbrott kan få böter eller fängelse i upp till två år.

Varför skriva sig på annan adress?

Att skriva sig på en adress där man inte bor är ett brott mot folkbokföringslagen, sedan en lagändring i juli 2018. Tidigare var det inte straffbart att skriva sig på en adress där man inte bor, men reglerna skärptes för att motverka bidragsfusk och andra brott som görs genom att registrera sig på fel adress.

När ska man göra en adressändring?

Gör din anmälan innan du ska flytta eller senast en vecka efter att du flyttat. Då gäller din nya adress från den dag du flyttar in. Om du anmäler senare än en vecka efter flytten gäller din nya adress från den dag anmälan kom in till Skatteverket.

Vad är folkbokföringen i Sverige?

  • Folkbokföringen är den grundläggande registreringen av befolkningen i Sverige. När du ska anmäla flytt, byta namn eller gifta dig ska du vända dig till Skatteverket. När du ska anmäla flytt, byta namn eller gifta dig ska du vända dig till Skatteverket.

Vilka myndigheter överför nya uppgifter till folkbokföringen?

  • De myndigheter som Skatteverket dagligen överför nya uppgifter från folkbokföringen till, är bland annat följande: Försäkringskassan. Migrationsverket. Lantmäteriet. Centrala studiestödsnämnden (CSN) Transportstyrelsen, med bland annat bil- och körkortsregister.

Var ska man vara folkbokförd?

  • Svar: Man ska vara folkbokförd på adressen där man har sin huvudsakliga dygnsvila. Har du flera bostäder kan det räknas som dubbel bosättning, förutsatt att du bor i var och en av bostäderna minst en sjundedel av tiden. Då avgör Skatteverket var du ska vara folkbokförd och bedömningen görs utifrån din livssituation.

Relaterade inlägg: