Vad betyder namnet Elis?

Innehållsförteckning

Vad betyder namnet Elis?

Vad betyder namnet Elis?

Namnet är alltså i sig en trosbekännelse som syftar på de abrahamitiska religionernas (judendom, kristendom, islam) Gud. Mansnamnet Elis är en äldre, och numera ovanligare, variant av det bibliska namnet Elias. Det är ett hebreiskt namn som betyder ”min gud är Jahve”.

Är Elias ett svenskt namn?

Elias är ett mansnamn med hebreiskt ursprung. I Gamla testamentet, Tanach, och Koranen omnämns en profet som på svenska är känd som Elia. Hans riktiga namn Elijahu (אליהו) är en sammandragning av gammalhebreiska "El-i Jahve", vilket betyder "Min gud".

Hur många heter Elias?

Elias ökar just nu i popularitet. Sedan 1990 har populariteten fyrfaldigats och det tillhör nu de 40 vanligaste namnen bland de yngsta. 31 december 2005 fanns det totalt 15120 personer i Sverige med namnet,varav 9364 med det som tilltalsnamn. År 20 pojkar namnet, varav 885 fick det som tilltalsnamn.

Var kommer namnet Elias ifrån?

Svensk form av Elias. Bibliskt namn, eg. grekisk ombildning av ett hebreiskt namn med bet. 'Gud är fullkomlighet'.

Hur många i världen heter Elis?

7 568 män heter Elis i förnamn. Av dessa har 3 473 Elis som tilltalsnamn. Snittåldern är 14.7 år. 94 kvinnor heter Elis i förnamn.

Vilket land kommer namnet Elias från?

Elias är ett bibliskt namn, en grekisk form av hebreiskans 'Elijā 'min gud är Jahve'.

Vem är Elias i Bibeln?

Elia (hebreiska Eli jáhu eller Elija; arameiska אליא; syriska: ܐܠܝܐ "Gud är Jahve") är enligt Bibelns texter en profet i Israel. Han nämns i både Gamla testamentet, som en av de tidigaste profeterna, och i Nya testamentet, samt i Koranen under namnet Ilyas. Elia anses ha levt på konung Ahabs tid omkring 870 f. Kr.

Relaterade inlägg: