Är mitt avlopp godkänt?

Innehållsförteckning

Är mitt avlopp godkänt?

Är mitt avlopp godkänt?

Naturvårdsverkets tolkning av miljöbalken fungerar som utgångspunkt för vilka krav som ska ställs på ett godkänt avlopp. I den står skrivet att det krävs rening som går längre än slamavskiljning för att behandla avloppsvatten från enskilda avlopp. ... Funktionskraven för godkända avlopp finns i två nivåer: normal samt hög.

Måste man ha Trekammarbrunn?

Vi får ofta frågan om en trekammarbrunn räcker för att rena avlopp. Svaret är nej. En traditionell trekammarbrunn, (innehåller vanligtvis tre kammare i varierande storlek), uppfyller bara delvis kraven på godkänd rening av hushållets blandade avloppsvatten, (bad, tvätt, disk & WC).

Måste man ha Fosforfälla?

Ett fosforfilter eller en fosforfälla är till för att öka reningen av fosfor. Det kan behövas om du har en fastighet som ligger inom hög skyddsnivå för miljöskyddet. Fosforfällan är ett kompliment till en tät markbädd och är placerad efter slamavskiljaren och markbädden.

Är stenkista godkänt?

Om du har ett fritidshus med ett enklare köksavlopp, duschkabin och handfat och leder vattnet till marken via till exempel en stenkista kommer du generellt inte att behöva göra några åtgärder.

Är septitank godkänt?

Tänk på följande: Du måste installera en separat reningsanläggning för att kunna behandla BDT-vattnet (bad, tvätt och disk). Dubbla system gör anläggningen dyr i drift med många tömningar. En septitank, (sluten avloppstank), fungerar inte som permanent, godkänd avloppslösning.

Måste man ha bygglov för trekammarbrunn?

Har du inget tillstånd för din avloppsanläggning är den olaglig. Om avloppet inte uppfyller lagens krav på rening är utsläpp från anläggningen förbjudet. Du måste sluta använda ditt avlopp eller söka tillstånd för en ny avloppsanläggning.

Får man bygga trekammarbrunn?

Din kommuns miljönämnd, eller nämnd av motsvarande karaktär, ger dig tillstånd för att anlägga enskilt avlopp. Det är lag på att en vattentoalett inte bara får renas med slamavskiljare (trekammarbrunn), utan avloppsvattnet måste renas ytterligare, exempelvis genom infiltrationsanläggning/markbädd.

Vad kostar det att dra avlopp?

Hur mycket kostar det att anlägga ett avlopp? Det är många faktorer som påverkar priset. Enligt avloppsguiden kostar ett enskilt avlopp mellan 000 kronor.

Relaterade inlägg: