Varför körjournal?

Innehållsförteckning

Varför körjournal?

Varför körjournal?

Du kör 3 000 mil eller mer i tjänsten under ett inkomstår En noggrann körjournal är ett bra sätt för dig att visa hur mycket du har kört i tjänsten. Har du flera arbetsgivare under året får du summera all tjänstekörning som du har hos de olika arbetsgivarna under året.

Måste man ha körjournal på förmånsbil?

Om du använder arbetsgivarens bil för privata resor mer än 100 mil eller vid mer än 10 tillfällen per år så blir det en bilförmån som du ska beskattas för. För att du ska kunna visa att du inte har använt bilen privat bör du ha en körjournal och noggrant anteckna alla resor, både privata och i tjänsten.

Vem ansvarar för körjournal?

För att kunna dokumentera hur en anställd använder tjänstebilen eller den privata bilen i tjänst, så krävs det en körjournal som redovisas för arbetsgivaren. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att föraren för en utförlig körjournal.

Måste man föra körjournal?

Med hjälp av körjournalen kan du visa när bilen använts för tjänstekörning och privatkörning. I lagen finns inget krav på körjournal. Men enligt praxis är körjournalen ett viktigt bevismedel vid Skatteverkets bedömning av bilförmån och drivmedelsförmån.

Får man dra av förmånsbil?

Förmånsbilsförare som av någon anledning kör till och från arbetet med en privatägd bil, egen eller annans, får göra avdrag med 18,50 kr per mil. Den som gör arbetsresor med någon närståendes förmånsbil, får göra avdrag med 9,50 kr (6,50 kr för diesel) per mil.

Relaterade inlägg: