Får man köra bil utan vinterdäck?

Innehållsförteckning

Får man köra bil utan vinterdäck?

Får man köra bil utan vinterdäck?

Trots kravet på vinterdäck får ett fordon köras i följande fall, om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten: Vid provkörning eller bogsering av fordonet i samband med reparation eller liknande ändamål. Vid färd den kortaste, lämpligaste vägen till och från närmaste besiktningsföretag.

Hur mycket får man i böter om man inte har vinterdäck?

Om man kör utan vinterdäck när lagen kräver detta (1 december – 31 mars vid vinterväglag) så är bötesbeloppet 1200 kr. Om man kör utan tillräckligt mönsterdjup på däcken (3 mm för vinterdäck och 1,6 mm för sommardäck) så är bötesbeloppet 1200 kr.

Kan man köra med Mudders på vintern?

Enligt transportstyrelsen är året runt-däck olagliga på vintern – det räcker inte med att däcken är märkta "M+S" på sidan (Mud & Snow). ... Trots detta finns det flertalet individer som väljer att köra med året runt däck.

Hur mycket böter för sommardäck?

Om polisen ertappar dig med sommardäck fast det är snö eller is på vägen eller om du har dubbdäck när det inte är tillåtet riskerar du böter på upp till 1 000 kronor. Polisen kan också välja att utfärda en varning om det inte är uppenbart att du begått ett fel.

Vilket år blev det lag på vinterdäck?

Den 1 januari 1999 infördes lagen om krav på vinterdäck vid vinterväglag. Lagen säger att personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar upp till 3,5 ton samt släp som dras av dessa ska vara utrustade med vinterdäck vid vinterväglag under perioden 1 december till 31 mars.

När får du använda vinterdäck?

  • När du får använda vinterdäck 1 Du måste använda vinterdäck vid vinterväglag under tidsperioden 1 december - 31 mars. 2 Du får använda dubbdäck under tidsperioden 1 oktober - 30 april. 3 Det är förbjudet att använda dubbdäck under tidsperioden 30 april - 30 september om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Vad säger lagen om vinterdäck?

  • Vinterdäck: lagar och viktiga datum 2020. Mellan 1 december till 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag. Men vad säger lagen?

Vilka datum måste du ha vinterdäck?

  • Vilka datum måste du ha vinterdäck? I Sverige finns det en lag på vinterdäck. Under tidsperioden 1 december–31 mars måste du använda vinterdäck om det är vinterväglag. Det gäller även för tunga fordon som lastbilar och bussar. Men det finns vissa undantag!

När är det lag på vinterdäck om det är vinterväglag?

  • Mellan 1 december och 31 mars är det lag på att använda vinterdäck om det är vinterväglag.

Relaterade inlägg: