Får man köra buss utan YKB?

Innehållsförteckning

Får man köra buss utan YKB?

Får man köra buss utan YKB?

Från den 10 september 2016 krävs att du har ett yrkeskompetensbevis för att få köra godstransporter med tung lastbil. Motsvarande krav gäller för persontransporter med buss sedan den 10 september 2015. ... Om du saknar ett yrkeskompetensbevis måste du gå en fortbildning.

Vem ska ha YKB?

Den förare som utför tunga godstransporter måste enligt lagen ha ett giltigt yrkeskompetensbevis (YKB). Åkerier och andra företag får inte anlita förare som saknar YKB för att genomföra tunga transporter. För att få ett yrkeskompetensbevis krävs en grundutbildning på 140 timmar för den som är 21 år eller äldre.

Vad händer om man kör utan förarkort?

Då måste en chaufför sätta i sitt förarkort för att köra ca 50 meter på parkeringen hemma på åkeriet, där det ofta finns en egen tvätthall. ... Skulle ett fordon köras utan förarkort får åkeriet betala 4000 kronor.

Måste man ha färdskrivare när man kör privat?

Om du kör privat eller i en hobbyverksamhet, så är den transporten icke-kommersiell. För att du ska vara undantagen från kör- och vilotiderna och kravet på att använda färdskrivare när du kör icke-kommersiellt får fordonet eller fordonskombinationen inte väga mer än 7,5 ton.

Vem utfärdar yrkeskompetensbevis?

För att få utföra persontransporter och godstransporter med buss och lastbil krävs yrkesförarkompetens. Transportstyrelsen ansvarar för provet men du gör det hos Trafikverket. Information om kraven för att få yrkeskompetensbevis finns på Transportstyrelsens webbplats.

Vad kan straffet bli om du kör utan yrkeskompetensbevis?

Straffet för att utföra gods- eller persontransporter utan sådant bevis är böter (11 kap. ... Svaret på din fråga är att påföljden för att köra tung lastbil yrkesmässigt utan YKB är böter. Böterna kan dock variera i det enskilda fallet, från penningböter om 4.000 kr upp till 50 dagsböter.

Relaterade inlägg: