Måste jag göra högskoleprovet?

Innehållsförteckning

Måste jag göra högskoleprovet?

Måste jag göra högskoleprovet?

Högskoleprovet är ett studiefärdighetsprov, det är helt frivilligt att skriva högskoleprovet. Det ökar dina chanser att komma in på de flesta utbildningarna på högskolan eller universitet i Sverige, då du deltar i fler urvalsgrupper i antagningen. ... att du har läst ”rätt” kurser som krävs för respektive utbildning.

Hur länge gäller resultat på högskoleprovet?

Den 6 augusti fattade regeringen beslut om att förlänga giltighetstiden för resultat på högskoleprovet från 5 till 8 år.

Kan inte matte högskoleprovet?

Med andra ord testar högskoleprovet ingenting sådant som man inte lär sig i gymnasiet. Och när det gäller specifikt matematiken så testar högskoleprovet endast den matematik som alla gymnasieprogram läser, alltså Matte 1.

Hur många gör högskoleprovet?

I början av 1990-talet var det ungefär 130 000 personer per år som genomförde provet. Provet minskade sedan i popularitet och åren 20 var antalet personer som genomförde provet omkring 60 000 per år. En ny topp kom på 2010-talet, med cirka 130 000 anmälda per år.

Hur många högskoleprov 2021?

Antalet platser begränsas till maximalt 40 000 och endast personer som är 19 år eller äldre, alternativt fyller 19 år under 2021 kommer att kunna anmäla sig. Undantag görs för personer som påbörjat gymnasiet före 16 års ålder och som har avslutat sin gymnasieutbildning. Läs mer på sidan höstens högskoleprov 2021.

Hur räknar man ut resultat på högskoleprovet?

Högskoleprovet består av 160 uppgifter fördelade i två lika stora delar, en kvantitativ och en verbal. För varje rätt svar får du en poäng, en så kallad råpoäng. Felaktiga eller utelämnade svar ger noll poäng. Du får alltså inget poängavdrag om du svarat fel.

Relaterade inlägg: