Kan man dö av hydrocefalus?

Innehållsförteckning

Kan man dö av hydrocefalus?

Kan man dö av hydrocefalus?

Tillståndet är underdiagnostiserat och underbehandlat. Obehandlat leder tillståndet till en snabb försämring, kognitiv svikt och en ökad dödlighet (hazard ratio 3,8) jämfört med en referenspopulation. Tidig diagnos och behandling förbättrar överlevnad och funktionsförmåga.

Hur vanligt är det med vattenskalle?

Vattenskalle kallas också hydrocefalus och innebär att för mycket vätska samlas i hjärnans hålrum. Nästan ett av tusen barn drabbas före ett års ålder i Sverige. Barn kan få hydrocefalus i samband med ryggmärgsbråck, olika missbildningar eller blödningar i hjärnan.

Vad gör man åt vattenskalle?

Behandling. Symptomen av hydrocefalus avhjälps genom att en shunt opereras in. Man opererar in en tunn slang från insidan av skallbenet, ut genom ett hål i kraniet och ner i bukhålan. På så sätt minskar trycket i nervsystemet och patienten kan därigenom leva ett nästan normalt liv.

Hur behandlas hydrocefalus?

I dag förväxlas NPH ofta med sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons. Därför riskerar en NPH-drabbad som inte får en ordentlig utredning att få fel diagnos. NPH går att behandla med en shuntoperation i hjärnan. Med moderna shuntventiler kan man justera trycket, och ryggmärgsvätskan dräneras bort från skallen.

Varför får man NPH?

Den vanligaste formen av hydrocefalus hos vuxna är normaltryckshydrocefalus (NPH). Symtom som uppstår vid akut hydrocefalus är huvudvärk, synnedsättning samt nedsatt vakenhet. Tillståndet kan bland annat orsakas av hjärnblödning, hjärnhinneinflammation och skalltrauma.

Relaterade inlägg: