Varför ska man röja?

Innehållsförteckning

Varför ska man röja?

Varför ska man röja?

Sammanfattningsvis så röjer vi för att skapa en hög produktion av värdefullt virke, men även för andra målsättningar som t. ex. natur- och landskapsvård eller för att öka skogens sociala värden i tätortsnära skog.

Vilka träd ska röjas?

Högst 5 kubikmeter rått virke får lämnas per hektar, och det gäller bara granvirke som är grövre än 10 cm på bark eller tall med skorpbark. I tidig ungskogsröjning är det därför fritt fram att röja hela året. I något grövre röjning bör man dock hålla sig till de rekommenderade tidpunkterna.

Hur lång tid tar det att röja ett hektar?

Normalt sett har man 1-2 år på sig att röja ett bestånd i rätt tid. Räkna med att det tar mellan 2 och 5 dagar att röja ett hektar själv, beroende på hur svår röjningen är och hur van du är.

Hur påverkas de kvarvarande stammarna av röjningen?

Röjning i ungskog görs för att ge de kvarvarande träden utrymme att växa bättre och bli mer stormfasta. Utebliven röjning i ett stamtätt bestånd leder till klena stammar med dålig kvalitet och större risk för snö- och vindskador.

Varför röjer man i skogen?

Röjningen bidrar till högre diametertillväxt, färre storm- och snöskador i beståndet, mindre självgallring och en bättre virkeskvalitet.

Hur många stammar ska vara kvar efter röjning?

Röj vid 2–3 meters höjd. Lämna 3 000 till 5 000 stammar per hektar, det vill säga till ungefär det dubbla antalet stammar mot normalt. Slutröj vid 5 meters höjd. Lämna 1 500 till 2 500 stammar per hektar beroende på bonitet.

Hur mycket hinner man röja på en dag?

Normalt kan man röja mellan 0,5 och 0,8 hektar bördig mark på en 8-timmars dag. Är det svagare och lättare mark kan man komma upp i två hektar per dag.

Relaterade inlägg: