Vad betyder om Motorlampan lyser?

Innehållsförteckning

Vad betyder om Motorlampan lyser?

Vad betyder om Motorlampan lyser?

Att motorlampan lyser beror på att något är fel på motorn, stanna omedelbart om lampan lyser rött och kontakta en verkstad. Lyser lampan gult kan du själv köra till närmsta verkstad för diagnos av vad som kan vara orsaken till att motorlampan lyser.

Varför lyser Motorlampan orange?

En motorlampa som lyser orange innebär ett allvarligt fel, eftersom den indikerar att motorn har gått i nödläge. Som bilist bör du därför ta varningen på allvar. Har du ignorerat en varningslampa med ett allvarligt motorfel som följd, bör du inte förvänta dig att det ska täckas av bilgarantin.

Vad betyder motorstyrning?

Motorstyrning (ECM Engine Control Module eller ECU Engine Control Unit). Tidigare fanns styrenheter för farthållare men dessa ingår nu ofta i motorstyrsystemen. På äldre bilar var ibland motorstyrningen uppdelad på bränslestyrning (FCM Fuel Control Module) och tändningsstyrning (ICM Ignition Control Module).

Vad betyder olika varningssymboler?

En gul lampa innebär ofta att det trots ett eventuellt problem är okej att köra vidare en begränsad sträcka. Lyser en röd lampa bör du däremot stanna mer omedelbart på ett säkert ställe, kontrollera i bilens manual vad lampan innebär och vid behov ringa assistans, för att ta bilen till en verkstad.

Vad betyder lampan på instrumentpanelen?

Generellt sett kan man säga att röda varningslampor betyder att du måste vidta åtgärder direkt, medan gula varningslampor handlar om sådant som kan vänta lite. Exakt vilka varningslampor som är gula och röda varierar också mellan olika biltillverkare, men de viktigaste, som oljetryck, är alltid röda.

Relaterade inlägg: