Kan man dra ut rotfylld tand?

Innehållsförteckning

Kan man dra ut rotfylld tand?

Kan man dra ut rotfylld tand?

Kan man dra ut en rotfylld tand som gått sönder istället för att göra en krona och riskera att den också går sönder? Hej! Ja, man kan alltid välja att ta bort en rotfylld tand istället för att göra krona. Vill man ha något för tandluckan som blir så kan du tala med din tandläkare om alternativen.

Varför ska man inte dra ut en rotfylld tand?

Infektion under en rotfylld tand Det kan också bli kvar bakterier i tanden under rotfyllningen. Bakterierna kan då spridas ut genom rotspetsen. Käkbenet utanför rotspetsen kan bli inflammerat och ibland infekterat. Det ömmar och svullnar, och du kan få ont.

Vad innebär att rensa en tand?

För att kunna komma åt att rensa tanden måste tandläkaren borra ända in till pulpan. Karies behöver tas bort liksom gamla fyllningar. Det får inte komma in några bakterier eller saliv när rotkanalerna rensas. Därför får du ha en gummiduk över tanden för att den ska bli helt isolerad från munhålan.

Hur länge håller en rotfyllning?

90 procent av tänder som rotfyllts finns kvar i munnen och fungerar 5-6 år. Minst!

Hur Rotfyller man en framtand?

För att rotfylla tanden används ett slags cement och gummispetsar. Tandläkaren tar en röntgenbild för att se att spetsarna når till exakt djup och att rotkanalerna är helt fyllda. Oftast behöver du bedövning, särskilt om du har mycket tandvärk när behandlingen börjar.

Relaterade inlägg: