Får man ta ut påminnelseavgift?

Innehållsförteckning

Får man ta ut påminnelseavgift?

Får man ta ut påminnelseavgift?

Fick du ingen faktura? Du är skyldig att betala påminnelseavgiften även om du inte har fått någon faktura, så länge företaget kan bevisa att de har skickat originalfakturan. Kan företaget inte visa att de har skickat originalfakturan kan du protestera mot påminnelseavgiften.

När får man skicka påminnelseavgift?

Företaget kan skicka en betalningspåminnelse per faktura, när sista betalningsdagen har passerats, och kräva att du betalar kostnaden de har för påminnelsen som skickades ut. Men det ska stå i avtalet mellan er att betalningsmottagaren har rätt att skicka en påminnelse och ta ut en ersättning för den.

Hur lång tid tar det innan man får en påminnelse?

När din faktura har förfallit skickas normalt en påminnelse, observera att det räcker med att skicka en påminnelse, med en respit på ca 5 – 15 dagar. Om skulden ändå inte regleras kan nu inkassokrav skickas varvid en inkassoavgift om 180 kronor tillkommer. Respiten i inkassokravet är normalt 8 dagar.

Hur mycket får man ta ut i förseningsavgift?

Företag som drabbas av sena betalningar kan ta ut en förseningsavgift på 450 kronor. Avgiften får endast tas ut på fakturor till företag, myndigheter och organisationer och inte till privatpersoner. Avgiften kräver inget avtal eller annan förhandsinformation.

Hur hög dröjsmålsränta får man ta ut?

Den lagstadgade dröjsmålsräntan beräknas genom att summera den aktuella referensräntan med 8 %. Om referensräntan exempelvis är 1 % kan du ta ut 9 % i dröjsmålsränta. Referensräntan fastställs av Sveriges Riksbank en gång i halvåret.

Relaterade inlägg: