Vad gör man av PET-flaskor?

Innehållsförteckning

Vad gör man av PET-flaskor?

Vad gör man av PET-flaskor?

På återvinningsfabriken mals plast-flaskorna ned till små ”flingor” som tvättas rena. 3. I Returpacks fabrik sorteras alla pantade flaskor. Sedan packas de i jättestora balar.

Hur återvinns plasten när du pantar?

PET-material Även korkarna återvinns och kan bli allt från pantkärl till leksaker! Därför är det viktigt att flaskorna inte hamnar i soporna. Balarna med plast kör vi ut på vår gård, som vi delar med plaståtervinningsfabriken. Där mals plastflaskorna ned till granulat, små flingor, som tvättas rena.

Vad återvinns PET-flaskor till?

Genom att återvinna aluminium sparas 95 % i energiförbrukning jämfört med att göra ny aluminium. Även PET-flaskorna rengörs och sorteras. De ofärgade PET-flaskorna blir till nya flaskor med endast ett minimalt tillskott av ny plast. De färgade flaskorna kan bli till exempel möbelstoppning, kläder eller leksaker.

Hur mycket pant återvinns?

Under 2020 var vi bäst på att återvinna materialet i förpackningar av glas, pantburkar av aluminium och PET-flaskor. Det var 94 procent av glasförpackningarna, 87 procent av pantburkarna av aluminium och 86 procent av PET-flaskorna med pant, som hamnade i materialåtervinningen.

När började vi med panta burkar?

Sverige är ett föregångsland när det gäller pantning. Redan 1984 infördes pant på aluminiumburkar. Tio år senare började pantsystemet för PET-flaskor. Idag pantas runt 85 procent av alla aluminiumburkar och PET-flaskor.

Relaterade inlägg: