Hur märks det att man har diabetes?

Innehållsförteckning

Hur märks det att man har diabetes?

Hur märks det att man har diabetes?

Symtom

  • Du blir trött och kraftlös.
  • Du blir mer törstig.
  • Du kissar oftare och större mängder.
  • Du får försämrad syn och ser dimmigt.
  • Du kan få klåda i underlivet.

Kan man leva med diabetes utan att veta om det?

Idag lever nästan en halv miljon svenskar med diabetes typ 2. Man beräknar att ytterligare cirka 150 000 människor har sjukdomen utan att veta att de har det. Detta gör diabetes typ 2 till en av våra vanligaste folksjukdomar.

Hur utvecklar man diabetes?

Det finns en rad faktorer som spelar in och arvsanlag spelar en stor roll för risken att utveckla typ 2-diabetes. Andra faktorer som påverkar är övervikt, en inaktiv livsstil, stress och även hög ålder då risken för att utveckla typ 2-diabetes ökar ju äldre du blir.

Vad är diabetes med komplikationer?

Vid diabetes ökar risken för aterosklerotiska* förändringar i både små och stora blodkärl. De småkärlsförändringar som uppkommer i till exempel njurarna och på näthinnan kan leda till nedsatt njurfunktion och sämre synförmåga. I hjärtat kan det förekomma skador i både stora och små blodkärl.

Vad är behandling av typ 1-diabetes?

  • Behandling av typ 1-diabetes. Förstora bilden. Det är sällan några problem att ta sina insulininjektioner själv. Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin.

Vad är komplikationer vid typ 1-diabetes?

  • Plötsliga komplikationer vid typ 1-diabetes Plötsliga komplikationer beror på att man har alltför höga eller alltför låga blodsockervärden. Om man har kraftigt förhöjda blodsockervärden kan man få syraförgiftning, ketoacidos. Om blodsockervärdet blir alltför lågt kan resultatet bli insulinkänning.

Vad är vanliga symtom på diabetes typ 2?

  • Vanliga symtom är bland annat trötthet och att du behöver kissa oftare. Symtomen kommer ofta långsamt och kan ibland vara svåra att märka. Du kan göra mycket själv för att sänka blodsockervärdet, men ibland behövs läkemedel. Diabetes typ Vårdguiden. Till sidans huvudinnehåll.

Varför kallas diabetes för sockersjuka?

  • Diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet hos den som fått sjukdomen. Tidigare kallades diabetes för sockersjuka eftersom blodsockernivån är förhöjd. Orsaken till att blodsockernivån är för hög skiljer sig åt mellan de olika sjukdomarna: Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat bilda insulin.

Relaterade inlägg: