Vad händer om man inte vill ha en begravning?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte vill ha en begravning?

Vad händer om man inte vill ha en begravning?

För den som inte tillhör någon kyrka eller samfund alls får de efterlevande ordna en borgerlig begravning eller avstå från att ha någon ceremoni. Om de efterlevande ändå önskar en begravning i Svenska kyrkan får man göra en förfrågan till kyrkoherden som beslutar om detta kan ske.

Vad måste alltid hända även om man inte vill ordna en begravning?

Ingen skall tvingas se den döde mot sin vilja. Det finns också tillfällen när det inte är möjligt att visa den döde. Man kan även fotografera den döde, det kan vara till hjälp senare i sorgearbetet. Även när man inte kan se den döde kan man ändå samla de närmaste, även barnen, till ett personligt avsked kring kistan.

Måste begravning?

Det finns ingen lag på att man måste ha en begravningsceremoni, det är endast själva gravsättningen av aska eller kista som är lagstadgad. En del familjer väljer att avstå från en begravningsceremoni. Vi menar att det viktigaste inte är att ha en traditionell begravning. ...

Får man Jordfästas?

Kista. Det finns inget i svensk lag som säger att en avliden måste jordfästas eller kremeras i kista. Men av arbetsmiljömässiga själ kräver krematorierna att kroppen läggs i en kista vid kremering. Vid jordbegravning är det huvudmannen för begravningsplatsen som bestämmer om kista måste användas eller inte.

Vill inte ha dödsannons?

En del familjer väljer att avstå från en begravningsceremoni. I dessa fall kremeras den avlidne och askan placeras eller strös oftast ut i en minneslund utan att någon finns närvarande. Det kan finnas goda skäl till en begravning utan ceremoni.

Relaterade inlägg: