Varför kapar man topparna på granar?

Innehållsförteckning

Varför kapar man topparna på granar?

Varför kapar man topparna på granar?

Version 1.1. Det är helt enkelt för att dom ska gå in i moderna lägenheter med låg takhöjd till julen, förr i tiden byggde man ju hus med treåfemti i takhöjd och då rymdes granarna med topp och allt.

Vad händer om man toppar en gran?

Om man toppkapar en gran där veden är 5 cm eller grövre kommer såret att stå öppet så länge att rötsvampar kommer att börja leva där. Samtidigt försvarar sig granen med att skicka upp flera toppar, som växer ut strax intill snittstället.

När kan man kapa gran?

Bäst är att börja när granen ännu är ung och successivt bygga upp dess täthet runtom. Toppskotten behålls obeskurna tills granen fått önskad höjd. Eftersom granar inte bildar nya skott på äldre ved, görs beskärningen på årsskotten, när de är fullt utvecklade i juni–juli. Dessa beskärs in till ungefär hälften.

Kan man beskära en gran?

Barrväxter ska som regel beskäras så att det alltid sitter kvar lite gröna barr under snittet eftersom de inte kan bryta nya skott från kala grenar. Undantaget är idegran som tål betydligt hårdare beskärning. Thuja, idegran och gran ger fina häckar och måste hållas efter årligen.

När ska man toppa gran?

Gran – korta någon centimeter av årstillväxten, håll in bredden redan på de unga plantorna. Toppa när plantorna nått önskad höjd. På gamla granhäckar kan man ibland hoppa över beskärningen en säsong för att stimulera vitaliteten.

Kan man klippa en björk?

En björk ska inte beskäras i kronan men om de skulle behöva få en högre stam så kan de stammas upp. Det är viktigt att inte beskära björk för mycket eller ta bort för grova grenar eftersom risken för röta är stor. Se till att absolut inte skada barken eftersom den bortskavda nävern inte återbildas.

När kan man toppa en björk?

När trädet väl blöder blir det svårare för såret att läka ordentligt. Därför måste du beskära björkar under den period när savflödet är som minst. Den perioden är relativt välkänd och kallas för JAS-perioden. JAS står för juli, augusti och september.

Kan man klippa ner en gran?

SVAR: Ja, granen vill bli stor och vill man hålla den i en viss storlek får man beskära den regelbundet. ... Toppskotten behålls obeskurna tills granen fått önskad höjd. Eftersom granar inte bildar nya skott på äldre ved, görs beskärningen på årsskotten, när de är fullt utvecklade i juni–juli.

Relaterade inlägg: