Varför äter man mindre när man är sjuk?

Innehållsförteckning

Varför äter man mindre när man är sjuk?

Varför äter man mindre när man är sjuk?

När en person blir allvarligt sjuk är det vanligt att matlusten påverkas eller att det blir svårare att äta. Först går det mesta bra att äta men med tiden kan portionerna bli allt mindre. I slutet av livet behöver maten ofta anpassas till vad den som är sjuk vill och kan äta.

Hur mycket ska man äta när man är sjuk?

Någon dag eller två spelar ingen roll om man är hemma sjuk men om det är en långdragen förkylning eller liknande och man är hemma i sängs/stillasittande så kan man behöva tänka på att inte äta lika mycket som man gör på en frisk dag.

Varför ska man dricka mycket när man är sjuk?

Om man har feber stiger kroppens vätskebehov. Om man får vätskebrist blir slemmet i luftvägarna torrare och segare. Håller man en bra vätskebalans däremot blir det lättare för flimmerhåren att transportera bort virus och bakterier, och man har god chans att slippa hosta och andra komplikationer.

Varför går man ner i vikt när man är sjuk?

Om du blir sjuk är det vanligt att du får nedsatt aptit och går ner i vikt. Du kan förhindra ofrivillig viktnedgång genom att förändra dina matvanor. Det är viktigt att äta mat som ger energi och som är proteinrik. Ofrivillig viktnedgång kan göra att risken för infektioner ökar och förmågan att läka sår försämras.

Kan inte äta äldre?

Nedsatt aptit kan vara en av flera bakomliggande orsaker till undernäring. En förändrad aptit kan i sin tur bero på sjukdomar, muntorrhet, svårigheter att tugga och svälja, motoriska störningar, förändrade mättnadssignaler och ett nedsatt smak- och luktsinne. Aptiten kan också minska vid ensamhet och depression.

Relaterade inlägg: