Vad är blodsutgjutelse?

Innehållsförteckning

Vad är blodsutgjutelse?

Vad är blodsutgjutelse?

Ett blåmärke innebär att det har blivit en blödning i huden. Det kan göra ont och kännas ömt. Blåmärket kan ändra färg och ibland flytta sig nedåt i huden, till exempel från foten ner mot tårna. Det är vanligt att barn får flera små blåmärken på underbenen efter lek och idrott.

Är det farligt om det kommer blod från rumpan?

När ska jag söka vård Kontakta någon av våra vårdcentraler om du har blod i avföringen. En undersökning där man inspekterar ändtarmen utförs för att säkerställa orsaken till blödningen. Även om besvären brukar läka av sig själv och behandling ofta inte behövs, är det viktigt att veta varför du blöder.

Kan blödarsjuka försvinna?

De flesta som har blödarsjuka kan leva som vanligt eftersom det finns läkemedel som minskar eller förhindrar blödningarna.

Vad gör man vid inre blödningar?

Små inre blödningar, som till exempel blåmärken, brukar läka på egen hand. Om man fått en hårt slag eller någon annan typ av trauma som gör att man svullnar upp kan det vara bra att hålla den drabbade kroppsdelen högt upp, gärna ovanför hjärtats höjd. Även en elastisk binda kan lindra svullnad kring skadan.

Vad beror det på att man lätt får blåmärken?

Alla människor får blåmärken i samband med små skador. Blåmärken beror på att små blodkärl under huden går sönder så att blod rinner ut i det kringliggande området. Det tar en eller ett par dagar innan blodet sprider sig till huden och ett blåmärke syns.

Varför bajsar barn blod?

En av de vanligaste anledningarna är att blodet kommer från en liten spricka eller ett litet sår i ändtarmsöppningen, en så kallad analfissur. Det kan hända om barnet har en förstoppning. Blodet är då färskt, ljusrött och finns utanpå bajset eller syns på pappret när du eller barnet torkar i rumpan.

Relaterade inlägg: