Vad gör det på Arbetsmiljöverket?

Innehållsförteckning

Vad gör det på Arbetsmiljöverket?

Vad gör det på Arbetsmiljöverket?

Arbetsmiljöverket är en myndighet som har regeringens och riksdagens uppdrag att se till att lagar om arbetsmiljö och arbetstider följs av företag och organisationer. Vi ansvarar också till viss del för tobakslagen, och miljöbalken när det gäller frågor om genteknik och bekämpningsmedel.

Vad är arbetsmiljö och varför är det viktigt?

Arbetsmiljö är allt som påverkar människor på jobbet. Människan påverkas av både fysiska, psykiska och sociala arbetsmiljöfaktorer. Det handlar om allt från ventilation, ljud, kemikalier och maskiner till ledarskap, organisation, arbetsinnehåll, stress och möjlighet till återhämtning.

Vad är syftet med en arbetsmiljöpolicy?

Ni ska ta fram en arbetsmiljöpolicy. I den ska ni beskriva hur arbetsförhållandena ska vara i er verksamhet för att förebygga ohälsa och olycksfall och skapa en god arbetsmiljö. Vid utarbetandet av policyn ska ni beakta både fysiska, psykologiska och sociala förhållanden som inverkar på arbetsmiljön.

Vilka jobbar på Arbetsmiljöverket?

Hos oss jobbar arbetsmiljöinspektörer, experter och sakkunniga inom många olika områden, utlämnare, arkivarier, statistiker, ingenjörer, IT-utvecklare, jurister, administratörer, kommunikatörer och många fler.

Vilket ansvar har du själv som anställd för att förebygga skador och olycksfall?

Arbetstagaren har inget formellt ansvar, men deltar i arbetsmiljöarbetet genom att till exempel rapportera risker, tillbud, sjukdom och olycksfall, föreslå åtgärder och lämna synpunkter på det som genomförts. ... Skyddsombuden är arbetstagarnas valda ombud i arbetsmiljöfrågor, men har inget eget ansvar för arbetsmiljön.

Vad är en bra arbetsmiljö och hur påverkar arbetsmiljön personalens hälsa?

Hälsan kan vara kopplad till arbetet. Faktorer i arbetsmiljön som kan påverka hälsan negativt är till exempel skador, för lite inflytande, nedskärningar, trakasserier, ensidiga rörelser, stress eller hot och våld. Sjukdomar och andra besvär är också starkt förknippade med vår livsstil.

För vem är arbetsmiljölagen viktig?

Det finns lagar och regler som är viktiga att känna till för alla som jobbar med arbetsmiljöfrågor. I arbetsmiljölagen står det viktigaste om arbetsmiljön. Alla som jobbar, oavsett ålder och anställningsform, påverkas av arbetsmiljölagen. ... Alla arbetsplatser ska ha ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

Relaterade inlägg: