Är de olagligt att köpa ut cigg?

Innehållsförteckning

Är de olagligt att köpa ut cigg?

Är de olagligt att köpa ut cigg?

Fakta om försäljning till och av minderåriga Enligt den svenska tobakslagen är det förbjudet att sälja eller överlåta tobak till barn under 18 år. Det är inte heller tillåtet att sälja cigaretter styckvis eller dela ut dem som gratisprover. Det måste vara minst 19 cigaretter i de paket som säljs.

Vad händer om man köper ut snus?

För att köpa snus eller cigaretter måste man vara 18 år gammal och den som säljer varan är skyldig att vara säker på att kunden inte är minderårig (5 kap. 18 § tobakslagen). Den som medvetet säljer tobak till någon som är under 18 år kan dömas till böter eller fängelse (10 kap. 2 § tobakslagen).

Är det olagligt att köpa ut tobak till 18 åring?

18-årsgräns Inte heller partihandlare får lämna ut tobaksvaror till någon som inte fyllt 18 år. Den som säljer eller lämnar ut tobak till någon som är under 18 år riskerar böter eller fängelse.

Är det olagligt att langa snus?

Det är förbjudet att sälja såväl tobak som alkohol till någon som fyllt 18 år om man har minsta misstanke om att personen kommer att langa till minderåriga.

Får man köpa ut snus?

Enligt Tobakslagens 12§ är det förbjudet för näringsverksamheter, som butiker, att sälja cigaretter till personer som inte har fyllt 18 år. ... Det finns däremot inget motsvarande förbud gällande privatpersoner.

Är det olagligt att köpa snus?

Enligt 12 § tobakslagen är det förbjudet att sälja tobaksvaror till den som är under 18 år. ... Det finns dock inget förbud mot att den som är under 18 år innehar eller brukar tobaksvaror. Det är alltså inte olagligt.

Får man langa tobak?

träder en ny tobakslag i kraft. Det är förbjudet att sälja tobak till minderårig. Tydliga dekaler med 18-årsgräns ska finnas väl synlig för kunden. Tobak får inte heller säljas till den som kan misstänkas överlämna tobaken till någon annan som inte har fyllt 18 år, så kallad langning.

Är det åldersgräns på snus?

Det finns idag ingen lagstadgad åldersgräns och ingen annan särskild reglering för tobaksfria nikotinprodukter. Nikotin aktiverar hjärnans belöningssystem och är starkt beroendeframkallande. Användningen av tobaksfritt snus ökar bland barn och ungdomar.

Varför är det åldersgräns på tobak?

Den 1 januari 1997 infördes en åldersgräns vid försäljning av tobak. Syftet med åldersgränsen är att försvåra tillgängligheten till cigaretter och snus för unga människor. Avsikten är att lagen på sikt ska bidra till att minska tobaksbruk bland ungdomar.

Vad får man för straff för att köpa ut?

Det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år. Folköl får inte säljas till ungdomar under 18 år. På restaurang måste man ha fyllt 18 år för att få köpa alkohol. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till fyra år.

Relaterade inlägg: