Hur mycket för snabbt kan man köra förbi en fartkamera?

Innehållsförteckning

Hur mycket för snabbt kan man köra förbi en fartkamera?

Hur mycket för snabbt kan man köra förbi en fartkamera?

Varje fartkamera har en inbyggd radar som mäter hastigheten av varje passerande fordon och en kamera som tar bilder om du kör minst 5 km/h över aktuell hastighetsgräns. När fordonet är ca 50 meter från kameran mäts hastigheten, men det är inte förrän fordonet är ca 20 meter från kameran som ett foto tas.

Hur ofta är fartkamerorna på?

Alla kameror är inte aktiverade. Men kamerorna i alla stolparna är dock inte igång samtidigt. Då skulle inte polisens resurser räcka till, säger Anders Drugge på Polisen. Dock är minst en kamera igång per dygn på varje kameraövervakad vägsträcka.

Vem är ansvarig för fortkörning?

Det är fortfarande den som sitter bakom ratten som är ansvarig för fortkörningen. Däremot kan polisen skicka en förfrågan till bilägaren om vem som körde vid tillfället. Då skickas inte någon bild. Ungefär 30 procent av de som kör för fort förbi en påslagen trafiksäkerhetskamera kan identifieras och får böter.

Vem får böter av fartkamera?

För böter på grund av fortkörning som har fångats av en fartkamera gäller ett föraransvar och inte ett ägaransvar. Detta innebär att det endast är den person som faktiskt körde bilen som kan dömas till böter för fortkörningen.

Relaterade inlägg: