Vad händer om man kör moped när man är 14?

Innehållsförteckning

Vad händer om man kör moped när man är 14?

Vad händer om man kör moped när man är 14?

För att få köra moped klass I, den som ofta kallas EU-mopeden, måste man ha körkort, traktorkort eller förarbevis för moped klass I. För att få köra moped klass II räcker det med att man har fyllt 15 år.

Kan en 14 åring köra moped?

Du får köra moped. (Först måste du ha ett förarbevis eller körkort.) Du får se barnförbjudna filmer på bio. Du får cykla utan hjälm.

Vad händer om minderårig kör moped?

Återkallat körkort Det innebär dagsböter, samt omhändertaget körkort och eventuellt körkortstillstånd. Även du som förälder kan dömas till dagsböter eller få körkortet återkallat för tillåtande av olovlig körning om du haft kännedom om att mopeden är trimmad.

Kan en 15 åring stå som ägare på en moped?

Om du är minderårig och saknar mopedkörkort kan du inte registreras som ensam ägare av mopeden. En vårdnadshavare måste också registreras i vägtrafikregistret och det är vårdnadshavaren som ska försäkra mopeden. När du har tagit körkort eller fyllt 18 år ansvarar du själv för att försäkra mopeden.

När får man ta mopedkörkort klass 1?

Krav för AM-körkort moped klass l Moped klass I är en moped som är konstruerad för en hastighet av högst 45 km/timmen. En sådan moped är ett registreringspliktigt fordon och ska ha registreringsskylt. Åldersgränsen för AM-behörighet är 15 år.

Vad får man köra med moped klass 1?

A1

  • Moped klass I och klass II.
  • Traktor a (gjorda för en hastighet på högst 40 km/tim)
  • Motorredskap klass II (gjorda för en hastighet på högst 30 km/tim)
  • Terränghjuling och snöskoter (om du tog körkortet före den 1 januari 2000).

Hur lång tid tar det att ta ett AM kort?

Mopedutbildning för AM-körkort Mopedutbildningen ska ske hos en behörig utbildare och den är minst tolv timmar lång. Den består av minst fyra timmars praktisk träning. Totalt kan det bli mer än tolv timmar, beroende på hur du klarar de teoretiska och praktiska momenten.

Vad händer om man kör moped olagligt?

Straffet för att med flit köra en moped klass II utan förarbevis är böter. Detta är en förseelse som går under trafikbrottet olovlig körning (3 § Lag (1951:649) om straff för vissa trafikbrott). Oftast landar boten på 1500 kr eller 30 dagsböter. ... Straffet för den vuxne är dagsböter.

Relaterade inlägg: