Måste anhöriga betala begravning?

Innehållsförteckning

Måste anhöriga betala begravning?

Måste anhöriga betala begravning?

Det är dödsboet som ska betala för begravning. Kontakta kommunen om det inte finns tillräckligt med pengar i dödsboet. Det går att få ersättning från kommunen efter att begravningen är betalad.

Vad kostar det när någon dör?

I Sverige kostar en begravning vanligen mellan 18 000 och 26 000 kronor. Då kan det ingå exempelvis dödsannons, kista med dekorationer, nödvändiga transporter och bärare, ceremoni, hyra av lokal för minnesstund, enklare förtäring samt begravningsbyråns arbetskostnader.

Vem betalar räkningar efter dödsfall?

Kostnader som har samband med dödsfallet betraktas som begravningskostnader och ska läggas som en skuld i dödsboet. Huvudregeln är alltså att det är dödsboet, och inte du, som ska betala dessa kostnader.

Vem betalar en begravning?

Det är vanligtvis kommunen eller landstinget som står för kostnaden av omhändertagandet och förvaring fram till dess att begravningsbyrån hämtar den avlidna för kistläggning och svepning. Men ibland kan transportavgifter tillkomma och det gäller främst transporter från äldreboenden och sjukhem.

När ska begravningen betalas?

Kostnaderna för begravningen är en prioriterad kostnad och skall betalas i före andra räkningar. Be betalningsmottagarna om uppskov med betalningen tills det är klarlagt om det kommer att finnas några tillgångar. ... Arvingar ärver inte skulderna, utan skulder som inte kan betalas med tillgångar ur dödsboet avskrivs.

Relaterade inlägg: