Hur torrt ska virke vara innan målning?

Innehållsförteckning

Hur torrt ska virke vara innan målning?

Hur torrt ska virke vara innan målning?

Det ska helst inte ha regnat på en vecka när du börjar måla. Kom ihåg att träets fukthalt ska vara maximalt 15 procent. Fukthalten testar du med en fuktmätare.

Vilka risker innebär det när man målar om en fasad?

Finns risk för frost och dagg under natten bör arbetet avslutas så att färgen hinner yttorka före kvällskylan. Måla alltid fasaden innan du målar knutbräder, foder och vindskivor. Det är alltid lättare att måla en annan kulör mot fasadfärgen i stället för tvärtom.

Hur snabbt torkar trä efter regn?

Ta det här med torktider som står på de olika produkterna, där står det att man ska låta det vara i tio timmar. De värdena gäller när det är 20 grader och en luftfuktighet på 60 procent, säger Jens och fortsätter: – Säg att det är 25 grader på sommaren, soligt och torrt.

Hur måla man obehandlat trä?

Om du målarobehandlat trä, till exempel en nyligen uppsatt gavelbeklädnad, så är det frestande att bara lägga på ett laget färg. Men om du vill göra det så grundligt att du slipper måla om under många års tid, så MÅSTE du börja med en trägrund. Den tränger in i träet och skyddar det.

Hur lång tid efter regn kan man måla?

Helst ska målnigen göras när vädret är torrt under en längre tidsperiod. Om det är en sommar med ostadigt väder är dock en riktlinje att inte måla när man vet att det kan komma regn inom samma dygn. Att ha flera dagars uppehåll innan målningen sätter igång är ännu bättre.

Relaterade inlägg: