Kan biljettkontroll?

Innehållsförteckning

Kan biljettkontroll?

Kan biljettkontroll?

Syftet med biljettkontroll är att bidra till en säker och trevlig resa, öka antalet kunder som har giltig biljett samt motverka fusk och resor med felaktig biljett. Biljettkontrollerna kan utföras både uniformerat och i civila kläder på bussar och tåg under trafikdygnets alla timmar.

Är det kontrollanter på tågen?

Vid en kontroll tittar vi på alla kunders biljetter för att se om de är giltiga för resan. Om du inte har en giltig biljett vid en biljettkontroll utfärdar kontrollanten eller tågvärden en tilläggsavgift. Sedan är tilläggsavgiften 1500 kronor.

Är det olagligt att planka på tunnelbanan?

Att ”planka”, det vill säga åka tåg, buss eller spårvagn/tunnelbana utan biljett, räknas inte som bedrägeri utan bedrägligt beteende. ... På tunnelbana är det strängt taget inte brottsligt att hoppa över spärren, utan man måste åka med tåget för att ha gjort sig skyldig till brott.

Får man planka?

Man kan envarsgripa någon som plankar. Man får inte envarsgripa någon som tar sig förbi spärrarna utan att betala! ... Eftersom man kan fängelse för ringa bedrägeri, så har rätt till envarsgripande om man tar personen på bar gärning eller i samband med att personen försöker fly (se Rättegångsbalken 24 kap. 7 §).

Får kontrollant?

En kontrollant får t. ex. inte gripa och hålla fast någon som springer från spårvagnen eller bussen utan att veta om denne har en giltig biljett eller inte. En kontrollant får inte heller använda mer tvång eller våld än vad situationen kräver.

Får kontrollanter be om legitimation?

Kontrollanter får inte gripa Biljettkontrollanter har rätt att begära att resenärer visar legitimation. Men om resenären vägrar kan de inte göra något. De har heller inte rätt att gripa någon. Det är förbehållet polisen eller ordningsvakter.

Relaterade inlägg: