Kan man måla utan grundfärg?

Innehållsförteckning

Kan man måla utan grundfärg?

Kan man måla utan grundfärg?

Att grundmåla väggar rekommenderas, men är inget måste! Det beror på ytan. För att ta rätt beslut, borde du testa hur bärkraftig ytan är och hur bra den suger upp. Om du ska måla eller har valt en tapet i en ljus nyans bör du alltid grundmåla först, då risken finnas att den gamla väggfärgen annars lyser igenom.

Måste man ha grundfärg på tapet?

Textiltapet, glasfiberväv och papperstapet kan man måla direkt på. Är tapeten målad sedan tidigare behövs ingen grundfärg. ... På textil- och papperstapet som inte är målad sedan tidigare, bör du använda JOTUN Grundning för tapet först, för att inte tapeten ska släppa. Måla därefter två lager med väggfärg.

Kan man använda inomhus grundfärg utomhus?

Med andra ord ska du inte använda en utomhusfärg inomhus eller en inomhusfärg utomhus. Om du väljer att använda en inomhusfärg utomhus kommer färgen snabbt förstöras av väder och vind eftersom det aldrig var tänkt att den skulle klara sådana påfrestningar.

Hur mycket grundfärg behövs?

Multiplicera din nya totala yta i kvadratmeter med hur många strykningar som kommer att behövas. Vi rekommenderar att minst ta med två strykningar i beräkningen. Dela slutligen detta värde med m²/l-siffran på din färgburk (om du inte hittar den på burken kan du kolla upp produktinformationen online).

Måste man Grundmåla trä utomhus?

Träytan blir nämligen försvagad redan efter en kort tids exponering utomhus. Det medför försämrad hållbarhet för flertalet färgtyper. Nytt trä ska därför målas snarast efter uppsättning. Ännu bättre är att grundmåla virket innan det sätts upp.

Relaterade inlägg: