Hur farligt är det att sitta vid datorn?

Innehållsförteckning

Hur farligt är det att sitta vid datorn?

Hur farligt är det att sitta vid datorn?

Stillasittande ökar risken för folksjukdomar som diabetes typ 2, högt blodtryck, förhöjda blodfetter, benskörhet, hjärtkärlsjukdomar, högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke, cancer (bröst, prostata och tjocktarmscancer), psykisk ohälsa, stressproblematik och ångest.

Hur många timmar sitter vi ner?

Både vuxna4 och barn5 sitter i genomsnitt 9 timmar om dagen. Nationella riktlinjer rekommenderar att barn och unga ska ägna sig åt fysisk aktivitet minst 60 minuter per dag. 13 För vuxna är siffran 30 minuter. 14 Dessutom uppmanas barn och unga att röra sig mer intensivt tre gånger i veckan.

Hur länge kan man sitta vid datorn?

Synavståndet, det vill säga avståndet mellan ögon och bildskärm, bör vara tillräckligt avpassat så att arbetet underlättas. Ett avstånd på ca 50–80 cm och bildskärmens övre del placerad något under ögonhöjd brukar vara lagom.

Kan Skärmtid skada ögonen?

Du kan få falsk närsynthet och ögonkramp av att stirra länge på en skärm. Kännetecknen är att du ser suddigt på långt håll och har huvudvärk. Synhuvudvärk kommer under dagen och släpper om du tittar bort från skärmen. Ögat kan också förslappas, vilket innebär att du får svårt att läsa på nära håll.

Vad händer om man använder mobilen för mycket?

Depression och stress kan vara vanliga åkommor och ångest och oro dominerar att uppstå av för mycket mobilanvändning. Slutsatsen vi har dragit av denna studie är att resultatet tyder på att många är beroende och påverkas negativt av mobiltelefonen och att den kan skapa ohälsa.

Hur ska man sitta vid datorn ergonomi?

Sitt inte för nära bildskärmen, ett bra riktmärke är att det ska vara minst 45 centimeter från ögon till skärm. Justera också höjden - övre kanten på bildskärmen ska vara i ögonhöjd så att blicken riktas nedåt.

Relaterade inlägg: