Kan man måla med oljefärg på vattenbaserad färg?

Innehållsförteckning

Kan man måla med oljefärg på vattenbaserad färg?

Kan man måla med oljefärg på vattenbaserad färg?

Vattenbaserad utomhusfärg kan nämligen användas på trä, som tidigare har behandlats med oljebaserad utomhusfärg. Men tänk på att du inte kan använda oljebaserad utomhusfärg på trä, som tidigare har behandlats med vattenbaserad utomhusfärg.

Är akrylatfärg bra?

Akrylatfärger är en av de färger på marknaden som är vattenlösliga. Den är enkel att använda, håller bra och kan användas till nästan all målning, inte minst fasader. Akrylatfärgerna kallas ibland för plastfärg, och det är faktiskt precis vad det är.

Hur vet man om det är oljefärg eller akrylatfärg?

Hur vet man då vilken färgtypen är? För att ta reda på om huset är målat med olje-/alkydoljefärg eller akrylatfärg slipar du på ytan med sandpapper. Om färgen blir till ”damm” är det olje-/alkydoljefärg. Om färgen fastnar på sandpappret, är det akrylatfärg.

Hur vet man om en färg är vattenbaserad?

Det mest klassiska tipset är att gnida en trasa med T sprit mot färgytan och se om pigmenten förflyttar sig till trasan. Eller om det finns flagor ta lös en flaga och försök att sätta eld på den. Brinner flagan och eller pigmenten vandrar över i trasan så är det väldigt troligt en vatten baserad färg.

Kan man blanda vattenbaserad oljefärg med vanlig oljefärg?

Många konstnärer blandar linolja och lösningsmedel tillsammans när de målar med vanliga oljefärger. Du kan göra samma sak med Artisan, genom att tillsätta Artisan Thinner eller vatten till Artisan Linfröolja.

Kan man måla oljefärg på plastfärg?

Akrylatfärg på oljefärg På detta är svaret både ja och nej. Vid ommålning av träfasader utomhus så är rekommendationen att fortsätta använda den typ av färg som används i dagsläget. Om fasaden är målad med oljefärg tidigare, bör den alltså inte målas med akrylatfärg.

Relaterade inlägg: