Vad är en kemisk vittring?

Innehållsförteckning

Vad är en kemisk vittring?

Vad är en kemisk vittring?

Kemisk vittring sker genom att bergarter och mineral angrips och sönderdelas av kemiskt aktiva ämnen, främst vätejonen (H+) i markvattnet. Vittringen gynnas av hög tillgång på lättvittrade material och organiskt material, samt tillgång på vatten och värme.

På vilket sätt kan kyla och värme orsaka vittring?

Vittring är inom geologi en exogen kraft, som mekaniskt och kemiskt bryter ner bergarter till mindre partiklar som sten, grus, sand, lera eller joner. ... Magmatiska bergarter som bildas vid låga temperaturer är vanligen vittringsbeständiga, medan de som bildas vid höga temperaturer är mer känsliga.

Vad leder kemisk vittring till?

De kemiska förändringarna till följd av kemisk vittring innebär upplösning av mineral och bergarter samt nybildning av sekundära mineral. Kemisk vittring spelar därför ytterst den viktigaste rollen för mobiliseringen av olika ämnen till växttillgängliga former, d.v.s. för växternas långsiktiga näringsförsörjning.

Vilka tre mekaniska Vittringsprocesser förekommer?

Förklara följande mekaniska vittringsprocesser: Frostsprängning, temperatursprängning, rotsprängning och saltsprängning. I en frostsprängning sipprar vatten in i sprickor och fryser till is. Isen expanderar och sönderdelar berget.

Vad är ett mekanisk vittring?

mekanisk vittring, sönderdelning av berg och jord genom fysikaliska processer, t.

Hur fungerar de två typerna av mekanisk vittring?

sönderdelning av bergarter och mineralpartiklar genom hastig uppvärmning och efterföljande nedkylning (temperaturvittring eller solsprängning), volymökning hos vatten vid isbildning i sprickor och liknande (frostsprängning) eller tillväxt av saltkristaller (saltsprängning).

Vad är biologisk vittring?

vittring av bergarter och mineral genom att växter, markdjur och mikroorganismer ökar vittringens intensitet genom bildning av kolsyra och organiska syror. Se även vittring.

Vad får Berg att försvinna?

En bergskedja är ett område med sammanhängande berg. ... Nederbörd, rinnande vatten, vittring, frostsprängning, ras och glaciärer (på högre höjder) bidrar till att slipa ner och förändra bergskedjans yta. Det borteroderade materialet hamnar så småningom vid bergskedjans fot eller försvinner via floder ut mot havet...

Hur bildas en vittring?

Med vittring menas den nedbrytning av det fasta berget som sker genom mekanisk och kemisk påverkan. Sprickor i berget vidgas av rötter; vatten i sprickor fryser och utvidgas, vilket leder till frostsprängning; saltutfällning i sprickor i ökenområden kan ha likartad effekt.

Vad händer vid vittring?

Vittring innebär att bergets struktur förändras av fysikaliska, kemiska eller biologiska processer. Erosion är däremot en rent mekanisk process, som innebär att material på olika sätt, till exempel med hjälp av is, vatten eller vind, rycks loss från berggrunden och transporteras bort.

Relaterade inlägg: