Vad händer efter en anmälan till socialtjänsten?

Innehållsförteckning

Vad händer efter en anmälan till socialtjänsten?

Vad händer efter en anmälan till socialtjänsten?

När vi har tagit emot en orosanmälan görs en akut bedömning inom 24 timmar – en skyddsbedömning. Därefter görs en förhandsbedömning där vi bedömer om vi ska inleda utredning eller inte. I förhandsbedömningen får vi bara prata med anmälaren, vårdnadshavare och barnet/ungdomen för att få mer information.

Varför Orosanmälan?

Den som misstänker att ett barn far illa ska alltid göra en orosanmälan. Det kan vara att man tror att barnet blir utsatt för fysiskt eller psykiskt våld eller blir eller har blivit vittne till våld i hemmet.

Vad händer efter anonym Orosanmälan?

När socialtjänsten får in en orosanmälan så ska de först och främst avgöra om barnet behöver skyddas akut (s.k. skyddsbedömning). De ska även göra en förhandsbedömning där de tar ställning till om en utredning behöver göras (socialtjänstlagen 11 kap 1).

Vad skriver man i en orosanmälan?

Information vid en orosanmälan När man skriver en anmälan, beskriver man omständigheterna som gör att man är orolig för barnet samt hur informationen har kommit till ens kännedom. Viktig information att ta med i anmälan är orsak till oron utifrån: tecken hos barnet. tecken hos förälder eller föräldrar.

Vad händer efter en orosanmälan vuxen?

Vad händer efter anmälan Vid en anmälan är det socialsekreterare vid kommunens Ekonomi– och vuxenenhet som arbetar med att utreda situationen. Socialsekreterare tar inledningsvis alltid kontakt med den person som orosanmälan gäller. En vuxen kan själv välja om den vill ta emot stöd och hjälp eller inte.

När ska man Orosanmäla?

Anmälan till socialnämnden vid kännedom eller misstanke om att ett barn far illa. ... Anställda på vissa myndigheter och i vissa verksamheter som berör barn och unga (skola, hälso- och sjukvård och tandvård till exempel) är skyldiga enligt lag att genast anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.

Vad är socialtjänsten till för?

Socialtjänsten finns i alla kommuner. Där arbetar socionomer med särskild kunskap om barns behov, som ska se till att alla barn får växa upp tryggt. I praktiken kan det handla om att stötta familjer där någon av föräldrarna mår psykiskt dåligt eller har ett missbruk.

Vad innebär en orosanmälan barn?

Man anmäler sin oro eller misstanke om att ett barn kan fara illa och behöver inte ha bevis för att är det är så. ... En sådan misstanke kan gälla allt från vanvård och vuxnas oförmåga till att ett barn bevittnar eller blir utsatt för våld eller andra övergrepp.

Vad händer med Orosanmälan vuxen?

Vad händer sen? När du väl lämnat in en orosanmälan så har socialtjänsten 14 dagar på sig att göra en så kallad förhandsbedömning som avslutas med att socialtjänsten inleder eller inte inleder en utredning.

Hur skickar man in en orosanmälan?

Orosanmälan skall skickas till det socialtjänstkontor där barnet är skrivet. Är du osäker på om du ska skriva en orosanmälan eller har frågor om orosanmälningar kan du kontakta socialtjänstkontoret i kommunen. Kontaktuppgifter till socialtjänsten hittar du via kartan på startsidan. Endast ett barn per orosanmälan.

Hur gör man en orosanmälan?

  • Hur gör man en orosanmälan? För att göra en orosanmälan behöver du inte ha bevis. Det räcker att du misstänker att det finns ett missförhållande för att din anmälan ska tas på allvar. Om du anmäler som privatperson får du vara anonym, men om du gör en orosanmälan i kraft av din yrkesroll måste du uppge ditt namn och var du jobbar.

Hur gör man en orosanmälan till socialtjänsten?

  • Rutiner för orosanmälan. Att göra en orosanmälan till socialtjänsten är enklare om det finns rutiner på arbetsplatsen och en vana att hantera orosanmälningar. Varje verksamhet ska ha en skriftlig rutin för orosanmälan, som även innefattar kontaktuppgifter till socialtjänsten.

Vad är skyldigheten att anmäla oro?

  • Skyldighet att anmäla oro. Som personal inom barnhälsovården är man skyldig, enligt 14 kapitlet 1 § socialtjänstlagen (SoL 14:1), att anmäla till socialtjänsten om man misstänker, eller får kännedom om att ett barn far illa. Skyldigheten att anmäla är personlig och kan inte överlåtas. Tröskeln för anmälan ska vara låg.

Relaterade inlägg: