Vad är ett estetiskt uttryck?

Innehållsförteckning

Vad är ett estetiskt uttryck?

Vad är ett estetiskt uttryck?

Till de estetiska uttrycksformerna räknas musik, bild, formgivning det vill säga trä- och textilslöjd samt gestaltning i form av drama och dans. Dessa ämnen räknas inom skolans värld som de praktiska ämnena, då elever får uttrycka sig genom att skapa.

Vad är estetik i skolan?

Estetik är läran om varseblivning och sinneskunskap, termen används i många betydelser inom t ex filosofi, konst och litteratur. Med estetik avses främst studiet av det sköna och dess former, alternativt inom olika konstarter och i naturen (Nationalencyklope- din).

Vad är estetiska arbetsformer?

Med hjälp av ord, konkret material och bilder ska eleverna få möjlighet att utvecklas utifrån sina erfarenheter, idéer och tankegångar. Barn ska få möjlighet att utveckla faktakunskap, förståelse, färdighet och förtrogenhet genom olika arbetsformer (Lpfö.

Vad innebär estetiska lärprocesser i förskolan?

Estetiska lärprocesser I förskolan används skapande aktiviteter dels för att lära om andra saker, dels för att lära om konstnärliga uttryck. ... Ofta talar man om estetiska lärprocesser, om praktisk kunskap och att lära med hela kroppen. – I en estetisk lärprocess använder man alla sinnen.

Vad är estetiska och kulturella uttryck?

Det finns många olika sätt att skapa uttryck, till exempel genom dans, konst eller ett slöjdföremål. Med hjälp av form, färg, material och olika kombinationer av dessa kan eleverna påverka och skapa tydliga uttryck i sina slöjdföremål.

Vad menas med meningsskapande genom estetiska lärprocesser?

Inom estetiska lärprocesser ses kunskap som en process som skapas i människan i samspel med andra (Elídóttir, 2006; Wiklund, 2009). Genom att arbeta med estetiska lärprocesser får eleverna förena känslor, lärdomar, erfarenheter och utforskande till en helhet (Wiklund, 2009).

Hur kan estetik förstås?

Dahlbeck & Persson (2010) skriver att estetik kan förstås på olika sätt, som t. ex. en speciell kunskapsform, filosofiska undersökningar om konst, läran om det sköna eller undersökningar av faktorer som påverkar upplevelser. De har valt att hålla sig till första punkten – en speciell kunskapsform (förnimmelsekunskap).

Vad menas med estetiska aktiviteter kan du nämna 3 olika estetiska aktiviteter?

De estetiska ämnena är viktiga i förskolans verksamhet för att barn i förskolan ska kunna utveckla förmåga att skapa och kommunicera på olika sätt inom de estetiska uttrycksformerna såsom sång och musik, rytmik, bild och form, dans och rörelse.

Vad är estetiskt lärande?

I estetiska lärprocesser står själva handlingen, det vill säga det estetiska uttrycket (exempelvis dans, drama, bild, musik, digitala verktyg med mera), i centrum för att ge kunskap och förståelse om det teoretiska ämnet.

Vad uttrycker ditt Slöjdföremål?

Vad är det som påverkar hur ett slöjdföremåls uttryck uppfattas? Att tolka ett slöjdföremåls estetiska uttryck kan handla om att tolka och bedöma ett föremåls originalitet, individualitet och sammanhang. Det här synsättet innebär inte att ett slöjdföremål som har ett starkt estetiskt uttryck behöver vara ”vackert”.

Relaterade inlägg: