Hur fungerar det med kreditfaktura?

Innehållsförteckning

Hur fungerar det med kreditfaktura?

Hur fungerar det med kreditfaktura?

En kreditfaktura är en korrigerad faktura av en ursprunglig, felaktig faktura. En kreditfaktura kan också kallas kreditnota,omvänd faktura eller minusfaktura. Om en faktura är utfärdad men av någon anledning inte ska betalas eller är felaktig måste en kreditfaktura utfärdas.

Hur bokföra en kreditfaktura?

När du skapat kreditfakturan så klickar du på knappen Bokför faktura för att bokföra den direkt. Den bokförs då på det fakturadatum du valt för kreditfakturan. Man bokför alltså på exakt samma konton men byter plats på debet och kredit. Detta sker automatiskt när du bokför fakturorna ifrån fakturafunktionen.

Vad ska vara med på en kreditfaktura?

En kreditnota ska innehålla den ändring som gjorts av den ursprungliga fakturan. Den ska också innehålla en särskild och otvetydig hänvisning till den ursprungliga fakturan (11 kap. 10 § ML).

Hur får man tillbaka pengar på kreditfaktura?

En kreditfaktura kallas även kreditnota eller omvänd faktura. Den nya fakturan får då ett minusbelopp och blir en negativ intäkt för det säljande företaget. Vanligen betalas pengar tillbaka till kunden, eller så dras beloppet av på nästa faktura som skickas till kunden.

Kan man periodisera en kreditfaktura?

Däremot kan man inte periodisera en kreditfaktura. ... När man registrerar en leverantörsfaktura finns det möjlighet att direkt vid konteringstillfället välja att periodisera kostnaden. Kontera fakturan och markera därefter raden som ska periodiseras, knappen för Periodisering är nu aktiverad.

Relaterade inlägg: